onsdag 21 februari 2007

veckans dikt

ur Hc.03
1
Det är kylskåp i luften
inte kallt kanske
men vitt
och tungt

av Martti Soutkari 1988

torsdag 15 februari 2007

Spansk varulv/vilda västern-varulvar (de bästa varulvsfilmerna del 2)


9. Ravenous
Antonia Birds film är egentigen om wendigomyten. Den har tidigare behandlats på film som om den vore nära på identisk med varulvsmyten. Det är den inte. Och så görs inte heller här.
Flera av nyckelscenerna fungerar dock på ett paralellt plan till sina motsvarande varulvstroper.
Filmen är också en västernfilm.
På senare tid i serietidningsvärlden har både bröderna Wachowski med Doc Frankenstein och Grant Morrison med Seven Soldiers placerat varulvar i western-sammanhang. Den enda andra filmen jag kan komma på är Ginger Snaps Back, den 3e Ginger Snaps-filmen

8 Werewolf Shadow
En av flera spanska varulvsfilmer skrivna av Paul Naschy som också spelade huvudrollen.
Roligare och mer mångfacetterad än de Wolf Man-filmer de kopierade utnyttjade Naschys filmer uppföljarformatet till att se på flera sidor av varulvskonceptet.
För att få filmerna igenom den spanska 70tals-censuren utspelade sej filmerna utanför spanien- till exempel kom Naschys karaktär Waldemar Daninskys karaktär från Polen (eller ingenstans). De ofta förekommande religiösa temat var något märkligt också ett sätt att kunna krydda filmerna med mer våld.
Jag kan inte säja säkert att Werewolf Shadow är den bästa Waldemar-filmen(jag har inte sett alla). Filmen blandar varulvar och vampyrer vilket brukar vara ett dåligt tecken men här ökar det B-filmskänslan- i detta fall något positivt.
Flera av vampyrscenerna har en drömlik karaktär- mer kitsch än surrealism men ger ändå filmen en bisarr bismak.

måndag 12 februari 2007

De bästa varulvsfilmerna del 1


Eftersom brunstig varulvsdag snart är över oss så verkar det passande att diskutera varulvsfilmer.
10. Romasanta
Detta är en spansk varulvsfilm av regissören Francisco Plaza. Det finns en spansk varulvsfilmstradition. Vi kommer till det senare.
Till skillnad från de flesta varulvsfilmer men i likhet med de flesta varulvshistorier utspelar sej filmen för länge sen det vill säja på 1800-talet, då tron på varulvar höll på att försvinna.
Filmen påstår sej bygga på en sann historia vilket på sätt och vis är lite problematiskt.
En gång i tiden blev tusentals människor avrättade för brottet att vara varulv.
De flesta varulvsfilmer är (till skillnad från till exempel onda-häx-filmer) långt borta från denna historiska verklighet.
Men en film där den onde är varulv i den kontext som är massmordet på så kallade varulvar är lite som om Sions Vise skulle visa sej vara de onda i en James Bond-film(vilket är fullt möjligt att de brukar vara- jag har aldrig orkat se klart en James Bond-film).
Trots scener med varulvstransformationer är det dock rätt uttalat att filmen att skurken inte är varulv.
Det gör kanske att filmen inte riktigt hör hemma på den här listan men kopplingen till de gamla och sällan filmade medeltida berättelserna gör att den ändå intressant för den varulvsintresserade.