söndag 17 februari 2013

Butter tar semester

I morgon börjar de göra stambyte i min lägenhet och jag kommer ett tag framöver att ha begränsad tillgång till internet och mina böcker. Så därför kommer den här bloggen att ha ett uppehåll.

Det är klart, skulle jag uppdatera lika sparsamt som jag gjort hittills i år så skulle jag kanske kunna hålla Butter tar ordet i gång. Det är till en del att stambytet hängt över mej som gjort att jag inte riktigt kommit i gång igen med bloggandet. Bara den här veckan hade jag två planerade inlägg som aldrig blev skrivna. Ett om Stålmannen och ett om Kapitalet. (I och för sej är de oskrivna texterna ofta de som är bäst. Jag har formulerat utmärkta saker om Flex Mentallo, Samuel R. Delanys Neveryana-svit och Spådom av Magnus Dahlström (Spådom reas på årets bokrea - jag rekommenderar den) som aldrig blev omvandlade till bokstäver, det är nog mina favorit-inlägg).
Efter påsk återtar jag bloggen.
På återseende.

torsdag 14 februari 2013

10 bra kärleksromaner

Guldsmedens hemlighet av Elia Barceló 
En man faller tillbaka i tiden och möter en kvinna han som ung kommer att inleda ett förhållande med. En melankolisk spansk kort roman från 2003.

Henrietta ska du också glömma av Stig Claesson
En vacker och sorglig berättelse. En av Slas bästa.

Historiens förfärande skönhet av Viivi Luik

Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg
"En berättelse om kärlek. Det är till slut det enda som det återstår att prata om. Det är så jag tänker. Allt annat blir meningslösa stavelser, garderingar, skydd. Undanflykter."

Sången om den röda rubinen av Agnar Mykle

Vårens höst av Pa Chin 
"På vägen än talade jag med henne, än tänkte jag för mig själv, denna flicka var verkligen underlig, hon älskade att dricka vin som liknade blod, och hon älskade att se Greta Garbos filmer."
Också i kinesiska romaner från 30-talet så går ungdomar omkring och har ångest och är förälskade. 

På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust
Lite lång. Det hade varit bra med en förkortad version.

Vid Grand Central station där satt jag och grät av Elizabeth Smart
Vackert skriven bok med en vacker titel

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Svensk 1910-talsroman när den är som bäst.

Dagarnas skum av Boris Vian
I centrum av denna absurda roman (där en man ägnar hela sitt liv åt att samla på Jean-Sol Partres skrifter, en kock lagar de märkligaste av recept) finns en övertygande kärlekshistoria. 
"Hörnen i rummet mildrades och rundades av under musikens inverkan. Colin och Chloé vilade nu i mitten av en sfär.
  'Vad var det?' frågade Chloé.
  'Det var The Mood to be Wooed', sa Colin.
  'Det var det jag kände', sa Chloé." 

måndag 11 februari 2013

10 bra japanska böcker


Vi firar Japans nationaldag (som säjs vara idag, många tror att det är den 23:e december - men då är det istället kejsarens födelsedag, och nej jag tycker inte heller det är särskilt intressant att veta) med en lista:

Den förstörda kartan av Kobo Abe

Friends av Kobo Abe
Pjäs där en familj oombedd flyttar in i en ung mans lägenhet.

Kvinnan i sanden av Kobo Abe
En man blir bortförd till ett samhälle där man bor i gropar i sanden. Han hålls fånge hos en kvinna. Hennes man har just dött och han har kidnappats för att ta hans plats. Dagarna går åt till att skyffla bort sand. Sanden riskerar hela tiden att ta över. Allt är täckt av sandkorn. En av de stora 1900-talsromanerna.

Gåvan av Shinichi Hoshi
En samling sf-noveller. Lyriska eller skämtsamma, alltid korta. Sf-haiku har en del kallat hans novellistik pågrund av dess längd, men också dess ton.

Citronen av Motojiro Kajii
Det här är då inte egentligen en bok. Men borde vara det. Eller snarare så borde den novellsamling från 20-talet som den finns i naturligtvis finnas på svenska. Nu får vi nöja oss med att denna klassiker finns översatt i det litterära magasinet Halifax 10/96 (novellen finns, på utrikiska, utgiven i egen volym - så man kan säja att det är en bok, någon annanstans, långt härifrån).
Huvudpersonen driver mållöst omkring i en stad. Han låtsas att han är någon annanstans, långt därifrån. Oftast pank strövar han längs bakgatorna. En dag har en av butikerna fått in citroner.
"Citroner... det är något jag verkligen tycker om. Både den anspråkslösa färgen, lik en klick man pressar ur en färgtub citrongult, och den hopträngda spolformen. Hur som helst beslöt jag mig för att köpa en citron. Därefter strövade jag länge genom stan. Vart jag gick eller hur jag kom dit, kan jag inte säga. I samma ögonblick som jag höll citronen i min hand, började den illavarslande klumpen som ständigt tryckte mot mitt hjärta långsamt lösas upp. Jag skred fram genom stan i ett lyckorus."

Japan sjunker av Sakyo Komatsu
Hela Japan börjar att sjunka. Ska man lämna landet eller gå ner med skutan? Romanen ägnar sej mer åt att skildra hur människor reagerar inför undergången än orsakerna till att landet börjat att sjunka. En vemodig katastrofroman.

Kafka på stranden av Haruki Murakami

M/T och berättelsen om skogens under av Kenzaburo Oe
Varvar realistiska kapitel med sägner från den by där huvudpersonen växte upp.

Mardrömmen av Kenzaburo Oe
"Kunde hon ha rätt? undrade Fågel sömnigt. Hade en annan Fågel stannat kvar som lik någonstans varje sådant kritiskt ögonblick? Låg det på så vis en hel serie döda Fåglar i ett otal andra universa, en klen och skygg skolpojke, en student med en enkel själ men mycket starkare kropp än hans nuvarande? Vilken av alla dessa var den mest önskvärde Fågel? En sak var säker: inte var det han, inte den Fågel som fanns i detta universum." (översatt, från engelskan barbariskt nog, av Thomas Warburton)

Death Note 3 av Tsugumi Ohba och Takeshi Obata
Det finns nog betydligt intressantare japanska tecknade serier än den här. Men jag är inte så inläst i genren. Och den här har en stor charm. En pojkmanga (som, säjs det, också har drag av flickmanga) om en ung man som kommer över en anteckningsbok där alla vars namn man skriver i boken dör. Han beslutar sej genast för att döda alla brottslingar och därmed skapa en bättre värld. Men serien handlar mer om hur polisen försöker komma på vem som står bakom morden och om hur vår hjälte massmördaren hela tiden ligger steget för dem. I denna den tredje volymen så möter huvudpersonen han som leder sökandet efter honom - i en tennismatch.

(Repris från 2011.
Sakyo Komatsu dog några månader efter det här inlägget. Jag citerade då ett stycke ur Japan sjunker. Det börjar: "Förvånad, tittade Tadokoro spänt ner på den gamle mannen och väntade på att han skulle fortsätta. Men det skulle inte komma några fler ord." (övers. Stigbjörn Lestander)
Annan japan-lista:
10 bra japanska filmer)

söndag 10 februari 2013

Citerat från veckans läsning

"Nej man skulle importera hundra franska målare om höstarna och släppa dem lös på en halv kvadratmil New England-skog vardera, och så skulle man slå ihop alla tavlorna till en stor duk och fotografera den och förminska ner den till en tusendel, och med den saken som grundval skulle man börja bygga upp ett nytt amerikanskt måleri."
ur "Week-end vid ravinen" i Dimman från havet av Thorsten Jonsson

"Linnevävaren har faktiskt bytt ut linneväven mot en bibel, sin egen vara mot en främmande. Men detta faktum gäller endast honom själv. Bibelagenten, som föredrar brännvin, hade inte för avsikt att byta bort bibeln mot linneväv, lika litet som vävaren vet något om att vete har blivit utbytt mot hans linneväv osv.[...]Vävaren kan inte sälja linneväv, om inte bonden sålt vete, bibelagenten inte bibeln, om inte vävaren sålt linneväv, och destillatören kan inte sälja sitt eldvatten, om inte den andre redan sålt det eviga livets vatten osv."
ur Kapitalet. Första boken av Karl Marx, övers. Ivan Bohman

onsdag 6 februari 2013

En sames historia av Ivar Lo-Johansson


- Hur känns det då att vara same bland svenskar och norrmän och finnar? frågade jag, när vi hunnit så långt att jag tyckte att tidpunkten var inne att bli en smula mer förtrolig.- Det känns väl som att vara ett främmande djur. Man hötter åt oss och nyper i oss, och ibland klappar man oss. Det värsta är kanske när man klappar.




I dag är det samernas nationaldag. Tyvärr har jag inte läst tillräckligt med samisk litteratur för att få ihop en nationaldagslista.
Även om samerna var flitigt använda i våra turistfilmer så fanns länge i den svenska litteraturen vår egen ursprungsbefolkning mest med som en frånvaro. (I Jernbaneeposet av Sara Lidman, en svit romaner om kolonialiseringen av Västerbotten, finns de samer som redan bodde där ingenstans nämnda.)
 Ett undantag är Ivar Lo- Johanssons "En sames historia" från 1968 i Martyrerna den andra volymen i hans sju böcker långa svit med Passionsnoveller. 
Novellen utgörs av ett samtal mellan berättaren och en same. 
Han berättar ett par historier och om att bara svenskar blir lappfogdar. 
Som flera av Lo-Johanssons bästa noveller så befinner sej denna på gränsen mellan fiktion och reportage. Det är en kort text men en innehållsrik berättelse.
Martyrerna är en av de stora novellsamlingarna i svensk litteratur.

söndag 3 februari 2013

Citerat från veckans läsning

"Jag observerade honom första gången på ett arbetarmöte, då han yttrade sig i rösträttsfrågan och bemötte den liberale rösträttskandidatens oförsiktiga fråga till ytterlighetspartiet, bestående huvudsakligen av grovarbetare, >>om herrarna ansåge att idioter även skulle ha rösträtt?>> med att plötsligt skjuta upp ur åhörarkretsen kring talarstolen, sträcka ut sin magra hals och klippa med ögonlocken, i det han replikerade:
  - Ja, den ena idioten såväl som den andra, herr redaktör! Och med hänsyn till det beståendes trygghet vill jag bara säga, var inte rädd för konsekvenserna, ty idioter skall rösta på idioter!
  Därpå satte han sig plötsligt igen.[...]publiken applåderade ursinnigt"
ur "Jönsson" (1889) av Axel Danielsson, i Hädisk munk

"Enligt den korta text som beledsagade teckningen var smaragden en aphanipteridisk parasit på kaledonisk vintergröna, en växt från de skotska högländerna; nattetid kunde den ibland framkalla ett blinkande fosforescerande ljus i form av ett slags grön halo som svävade parallellt över insektskroppen. Insekten var vit i sitt naturliga tillstånd, men så länge ljusfenomenet varade blev den genom reflexerna från ljusringen kraftigt smaragdgrön, vilket förklarade namnet."
ur Locus solus (1914) av Raymond Roussel, övers. Torsten Ekbom

fredag 1 februari 2013

10 bra afro-amerikanska böcker



Februari är Black History Month i USA.

Det finns mycket bra afrikansk-amerikansk litteratur.

Amiri Baraka - The LeRoi Jones/Amiri Baraka Reader
Det här urvalet ur den radikale författarens verk (om vilket du kan läsa mer på länken) har han själv varit med och sammanställt. En bra introduktion till ett av USAs viktigaste författarskap.

Paul Beatty - Svart Harakiri
Humoristisk roman om en svart pojke som växer upp i en vit omgivning och blir poet.

Octavia Butler - Bloodchild
Samling med science fiction-noveller. Butlers noveller har ofta ras och genus som tema. Flera av novellerna i den här samlingen finns på svenska i bland annat Nova SF. Som novellen "Talljud" om en framtid där mänskligheten förlorat talförmågan. Novellen berättare är en kvinna som har sin förmåga att tala kvar men som måste dölja detta.

Eldridge Cleaver - Fråga inte ditt land
Soul on ice i original. Cleaver var en av Black Panther Partys ledare. Denna skildring av ett svart amerika och Cleavers fängelsetid och ideologiska uppvaknande är inte bara ett tidsdokument. Hans prosa gör att han fortfarande tål att läsas.
Som denna harang från en annan fängelsekund från Watts efter upploppen där: "They walking in fours and kicking in doors; dropping Reds and busting heads; drinking wine and committing crime, shooting and looting; high-siding and low-riding, setting fires and slashing tires; turning over cars and burning down bars; making Parker mad and making me glad; putting an end to that 'go slow' crap and putting sweet Watts on the map - my black ass is in Folsom this morning but my black heart is in Watts!"
Dessa ord möts med ett "renande, revolutionärt skratt".

Samuel R. Delany - Förvandlingarnas värld
Cleavers bok är till en stor del självbiografisk och självbiografin har en stark roll i den svarta amerikanska litteraturen. En författare som skrvit flera hyllade jagböcker är Samuel R. Delany. Tyvärr finns inga av dessa på svenska. Men denna SF-roman har också utdrag ur Delanys brev och dagböcker som kapitelmotton. Och står därmed med ena foten, eller åtminstone tån, inne bland Delanys självbiografiska verk.
En lyrisk roman om den avlägsna framtiden. Huvudpersonen är en blandning av Orfeus och Billy the Kid. Heter The Einstein Intersection i original (den svenska utgåvan ser gräslig ut).

Mörk Sång - red. Thorsten Jonsson
Den här antologin har undertiteln "Negerlyrik i översättning av Thorsten Jonsson". Vilket vi kanske rynkar pannan åt nuförtiden men ords konnotationer förändras. Det är en bra antologi afro-amerikansk poesi.

Toni Morrison - Solomons sång
Oprahs favoritförfattare.

George S. Schuyler - Black No More: Being an Account of the Strange and Wonderful Workings of Science in the Land of the Free A.D. 1933-1940
Satirisk roman från 1931 där en svart forskare upptäckt ett medel att göra svarta vithyade. Realistiska obehagliga skildringar av förtryck och lynchningar bryter av mot den komiskt-burleska handlingen.

Dark Matter. A century of speculative fiction from the african diaspora - red. Sheree R. Thomas
Ett kapitel ur Schuylers Black no more finns med i denna antologi från år 2000 med svart amerikansk fantastisk prosa. Essäer och noveller. Från Amiri Baraka till Octavia Butler.

Richard Wright Son av sitt land
"Den kanske djärvaste och effektivaste sociala roman i modern tid." skriver Erik Lindegren på baksidan av Delfinpocketutgåvan. Det har kanske ändrat sej. Vad som är modern tid åtminstone. Wrights klassiska roman kan i partier kännas lite träig idag. Men den är när man kommit förbi det tidstypiska en engagerande och upprörande skildring.

(Repris från 1 februari 2010
Andra blackhistorymonthlistor:
5 bra afro-amerikanska filmer
10 bra afro-amerikanska skivor)