tisdag 25 mars 2014

Lena Malmberg 1951-2014

"I början av 70-talet läste Göran Sonnevi sin dikt 'Om kriget i Vietnam' i ett lyrikprogram på tv. Jag har uppläsningen inspelad och lyssnar på den ibland. Ljudet är svajigt och knastrigt, i bakgrunden gråter min äldste son - då några månader gammal. Vad jag funderar på numera är vad som var så viktigt med den dikten, den uppläsningen, att vi tog fram den gamla, dåliga bandspelaren och med hjälp av mikrofon spelade in programmet istället för att lyfta upp barnet som grät och trösta det."
ur "Det töar i världen men snöar i Lund" av Lena Malmberg, (i Hotad idyll, red. K. Salomon m. fl.)

söndag 23 mars 2014

Citerat från veckans läsning

"The most recent fossils here on Mars date from what's called the Noachian efflorescence, a time of morphological diversification similar to Earth's Cambrian explosion. So far, twenty-seven distinct genera from then have been identified-well, it was originally twenty-nine but i successfully showed that both Weinbaumia and Gallunia are junior synonyms of Bradburia."
ur Red Planet Blues av Robert J. Sawyer

"It is at this point that our story  becomes the story of the woman who came to be called La Endriaga, and veers away from historical fact, entering the realm of supposition, anecdotal evidence, and the purely fictive, which are, after all, the most reliable forms of human codification."
ur The Skull i The Dragon Griaule av Lucius Shepard

måndag 17 mars 2014

10 bra irländska böcker 2

I dag är det Irlands och Nordirlands nationaldag. Vilket vi firar med en lista (funderade på att göra den med
gröna bokstäver men kom på bättre tankar).

Murphy av Samuel Beckett
Enligt Torsten Ekboms bok om Beckett så brukar översikter över irländsk litteratur ofta hoppa över Beckett. Som ju inte bara bytte land utan också språk. Den här tidiga humoristiska romanen är emellertid skriven på engelska och har en omisskännlig irländsk ton. Kom i svensk nyutgåva för ett par år sen. 

Borstalpojken av Brendan Behan
Självbiografisk roman. Det är länge sedan jag läste den men jag minns att jag tyckte mycket om den.

Priset för min själ av Bernadette Devlin

Skriven av den socialistiska nordirländska politikern Devlin när hon bara var 22 år. Skildrar hennes uppväxt och politiska uppvaknande och situationen på Nordirland. Från 1969.

Heartland av Garth Ennis och Steve Dillon

Serien inleds med två personer som sitter och dricker och betraktar natthimlen. Den förste beskriver den lyriskt och lokalpatriotiskt: I fuckin' love the summer in Belfast(...)I love the way the sky is at night, when it's like pale blue an' then dark an' then purple--but it's never really black". Medan den andre har ett annat perspektiv: "The sky was the color shite gets after a dozen Guinness. An'ye should travel more. This place is no different to anywhere else in the summer." (ur inlägget på länken) 

Dit man hör av Seamus Heaney
Essäsamling av poeten. Handlar mycket om platsens roll i poesin.

Häxan och lejonet av C. S. Lewis
Keltisk mytologi har influerat Narnia-böckerna.

En hare på Aldergrave av Paul Muldoon

"Likväl varslar mina brutna leder//om väderomslag"

Dracula av Bram Stoker

En gång planerade jag skriva en universitetsuppsats om Dracula ur ett postkolonialt perspektiv. Jag hade säkert gjort en del av Stokers irländska bakgrund.
Den andra stora vampyrklassikern Carmilla skrevs av irländaren Sheridan Le Fanu. Så det rinner en hel del irländskt blod i vampyrlitteraturens ådror.

Den tredje polisen av Flann O'Brien
Absurd rolig roman som fick ett uppsving för några år sedan när en läste den i TV-serien Lost. Det sas att den gav ledtrådar till mysterierna i serien. Det gör den väl inte riktigt. Men det finns många andra skäl till att läsa den. 

De profundis av Oscar Wilde

"Jag kommer ihåg att jag satt på de anklagades bänk under den sista rättegången mot mig och lyssnade till Lockwoods fruktansvärda anklagelser mot mig - det lät som om det var taget från Tacitus eller från Dante eller från Savonarolas hotfulla ord mot påvarna i Rom - och samtidigt som jag slogs av fasa över vad jag hörde, föll det mig in: Hur strålande skulle det inte vara, om det var jag själv som sade allt detta om mig." (övers. S-O Sundborg)
De profundis skrevs när Wilde satt i fängelset och utger sej för att vara ett brev till Bosie, Wildes älskare vars fader ledde kampanjen som till slut fick Wilde fängslad.


Tidigare irlandslistor:
10 bra irländska böcker 1
5 bra irländska filmer
10 bra irländska skivor

söndag 16 mars 2014

Citerat från veckans läsning

"Litteraturen i Mexico är som ett dagis, ett daghem, en barnträdgård, en kindergarten, en lekskola, om ni förstår vad jag menar. Klimatet är bra, solen skiner, man kan gå hemifrån och sätta sig i en park och slå upp en bok av Valéry[...]och sedan gå hem till några vänner och prata. Ens skugga följer emellertid inte med längre. Någon gång på vägen har den tyst lämnat en."
ur 2666 av Roberto Bolaño, övers. Lena E. Heyman

"The full moon hung like an undescended testicle in the belly of the sky. A pack of jackals laughed with the shrill abandon of schoolgirls reading de Sade."
ur The Male Response av Brian Aldiss


torsdag 13 mars 2014

Ur Sedmikrásky av Věra Chytilová (1929-2014)



Ur Sedmikrásky (1966). Filmen hette Tusenskönorna i Sverige men kallas oftare Daisies.

söndag 9 mars 2014

Citerat från veckans läsning

"'Jag hade en kusin en gång som bodde i din ordbok, inuti själva bindningen,[...]Själv gick jag förbi din ordbok en dag, men jag gick inte in. Jag är en strängt upptagen skalbagge. Dessutom är ordböcker farliga.'"
ur Doftande trädgårdar för blinda av Janet Frame, övers. Marita Zonabend

"Besides, nothin's real scary except in books."
ur To Kill a Mockingbird av Harper Lee

"Och man erinrar sig historien om den unge svenske konstnären som på ett Parishotell läste 'Kräftans vändkrets' och upptäckte att dess vidlyftiga ego, Henry Miller, måste ha upplevt sina erotiska sensationer just på samma hotell. Så han sprang ner till portiern och frågade om han kunde erinra sig den amerikanske författaren. 'Javisst', svarade den gamle, 'Monsieur Miller... En ovanligt trevlig man. Mycket stilla. Alltid ensam.'"
ur "Henry Miller - djävul i paradiset" i Loggbok av Lars Forssell

lördag 8 mars 2014

10 bra böcker skrivna av kvinnor

8 mars och allt det där.

Politisk roman av Lone Aburas
Satirisk dansk roman från förra året om en familj som gömmer en flykting. Tyvärr inte översatt till svenska.

The Greatest of Marlys av Lynda Barry
Egensinniga och roliga korta serier om Marlys och hennes vänner och fiender.

Fläcken av Rikki Ducornet
Den senaste boken jag läste. Ska vara del 1 i en serie kallad "Surrealismens kvinnor". Fast det står inte nånstans på boken. Om en flicka som föds med ett harformat föd
elsemärke.

Lol V. Steins hänförelse av Marguerite Duras

Väggen av Marlen Haushofer

Nationalmusei katalog 438 av Tove Jansson
I år är det hundra år sen Tove Jansson föddes. Den här katalogen är från en utställning med muminfigurer. Du kan läsa mer om detta på länken.

Svarta biljetter av Jayne Anne Phillips
Jayne Anne Phillips genombrottsbok. En av de bästa novellsamlingarna. (Mitt ex av boken är signerat.)

Adventures of Alyx av Joanna Russ
Joanna Russ tar en av de manligaste av alla genrer - Sword and sorcery-berättelsen (typ Conan Barbaren) - och förändrar den. "This is thetale of a voyage that is of interest only as it concerns the doings of one small, gray-eyed woman." (Har ibland titeln Alyx.)

Dagen ditt ljus av Pia Tafdrup
Ett hyfsat urval av den danska poetens dikter. "Ge mig himlen/som den tillhör mig."

Kokbok av Alice B. Toklas
Recepten blandas med berättelser och det blir till en skildring av Toklas liv.

Tidigare 8 mars-listor:
Tio bra romaner skrivna av kvinnor (med inledande kommentar om huruvida det är bra med såna här listor)
Tio bra kvinnosaksböcker
Tio bra filmer gjorda av kvinnliga regissörer

söndag 2 mars 2014

Alain Resnais 1922 - 2014



Trailern till Je t'aime, je t'aime.

Citerat från veckans läsning

"Zandile tog till vänster in på Thandanani Street och gick raskt förbi nummer 62 där hon kände en kvinna vars make sålde henne till en annan man för värdet av ett cykelhjul men hon hade vägrat att ge sig av och ställde sig i stället på det där asbesttaket utan några kläder alls för att skyla sin kropp och tillkännagav högt och tydligt att hon föredrog två cykelhjul framför ett, och om någon hade två cykelhjul att ge hennes make då skulle hon lämna inte bara taket utan huset och sin makes dåraktighet."
ur Brinnande fjäril av Yvonne Vera, övers. Roy Isaksson

"'Hör du några ovanlig[sic] ljud eller röster?' frågade läkaren.
  'Hjälp oss, åh Gud vad det gör ont', skrek lådorna med bomull.
  'Inte direkt', sa jag."
ur Jesus' Son av Denis Johnson, övers. Niclas Nilsson