söndag 25 januari 2015

Citerat från veckans läsning

"Hon hade en gång berättat att när hon var liten kunde hon leka med ett ord en hel eftermiddag. Han bad henne hitta på några nya ord. Hon hade aldrig älskat honom så mycket som vid de där tillfällena."
ur Nära det vilda hjärtat av Clarice Lispektor, övers. Örjan Sjögren

söndag 18 januari 2015

Citerat från veckans läsning

"Så ser jag på sången: Som en kolibri/ska den vara, snabb, dunlätt, hård som raketmetall,/& märklig som antimaterians värld/där alla undrar: Går klockan baklänges?"
ur Drömsånger av John Berryman, övers. Bo Gustavsson och Clemens Altgård 

"- Jag undrade: vad händer när man har blivit lycklig? Vad kommer sen? upprepade flickan envist.
  Kvinnan såg henne förvånat i ögonen.
  - Vilken idé! Jag tror inte jag förstår vad du menar, vilken idé! Ställ samma fråga fast med andra ord...
  - Lycklig blir man för vadå?
  Lärarinnan blev röd om kinderna - det var omöjligt att säga varför hon rodnade."
ur Nära det vilda hjärtat av Clarice Lispector, övers. Örjan Sjögren 

måndag 12 januari 2015

Mikael Wiehe och Jan Myrdals stora pris


Veckans sång (på länken) är av årets mottagare av Jan Myrdals stora pris Mikael Wiehe. Från albumet Lindansaren (1983). Tidiga 80-talswiehe hade ett lite annorlunda sound tack Georg Fitzpatricks synthar.

Wiehe är en värdig pristagare. Han har gjort många bra skivor. Jag har en gång sett en lysande konsert med honom i en av Malmös parker. Och senaste skivan Protestsånger (jag tror det är den senaste, det är svårt att hålla reda på, han är fortfarande mycket produktiv) är helt lyssningsmöjligt.
Att priset fortsätter att gå till konstnärer och skriftställare i många olika genrer är också kul.

Den årliga upprördheten över Leninpriset är rätt tröttsam. Själv har jag svårt för namnet. Visst är det som Wiehe säjer i Hallands nyheter en provokation. Men den är ju gjord nu och så rolig var den inte till att börja med (att ge Myrdals mindre pris namnet Robespierre-priset är en lite fyndigare provokation).
Det hade varit roligt om priset gått till nån utanför vänstern i ordets snäva mening nästa gång. Stig Larsson eller Lars Gustafsson är värdiga kandidater. (Risken att Gustafsson skulle tacka nej finns naturligtvis. Ett av problemen med namnet.) (Uppdatering: Såg nu på facebook att Gustafsson skrev att det var "fullständigt ofattbart" att någon med självaktning kan ta emot ett leninpris.)

Jag har inte läst Sara Beischer som fick Jan Myrdals lilla pris. Jag tänkte låna en av hennes två romaner i dag när jag var på biblioteket. Men de var utlånade. Det har varit ett bra val av Robespierrepristagare tidigare år så jag ser priset som en läsrekommendation.

söndag 11 januari 2015

Citerat från veckans läsning

"och han sa att John var i Peru och letade efter inspelningsplatser till en film om Sendero Luminosa (ingen Vargas Llosa-bearbetning den här gången, sa han trött, utan ett originalmanus). Jag frågade om han kunde komma ihåg när John hade varit i Bangkok, och han sa vilken gång, för Regnskogsfilmen eller föt Rödakhmerfilmen, och jag sa ingendera, det var för Seger-filmen, och han sa var det den där Vietnamfilmen, och jag sa nej, det var Conradfilmen,"
ur Elfenbensporten av Margaret Drabble, övers. Britt Arenander

"Do you want me to tell you a story?
  No.
  Why not?
  The boy looked at him and looked away.
  Why not?
  Those stories are not true.
  They don't have to be true. They're stories.
  Yes. But in the stories we're always helping people and we dont help people."
ur The Road av Cormac McCarthy

tisdag 6 januari 2015

Bästa ditt och bästa datt av förra årets läsning

En del böcker jag läste 2014 var lite bättre än andra böcker. Som de nedan.

Författare jag läst flest böcker av: Delad plats mellan Stig Larsson och Doktor Gormander (eller Gunnar Ohrlander som han heter i sin hemliga identitet).

Bästa roman: Djävulen på korset av Ngūgī wa Thiong'o

Bästa diktsamling: Och natten viskade Annabel Lee av Bruno K. Öijer

Bästa debutdiktsamling: Yahya Hassan av Yahya Hassan

Bästa debutroman: Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson
Den här kom för ett par år sen. Det är alltså inte 2014 års bästa debutroman. Jag har inte läst tillräckligt många såna för att avgöra vilken det skulle vara.

Bästa nyöversatta diktsamling: Alfabet av Inger Christensen

Bästa dikturval: Dikt for viderekomne av Amiri Baraka
Norskt urval av den afroamerikanske poetens produktion. 

Bästa novellsamling: Kronoper & famer av Julio Cortazar

Bästa novell: "Skämtet" av Birgitta Trotzig

Bästa dikt: "Klick-klick från dörrklockan" av Stig Larsson

Bästa tidskrift: Lyrikvännen 5/14. Om katalonisk poesi.

Bästa titeln: Politisk roman av Lone Aburas

Bästa seriealbumet: Tidigt på morgonen av Henrik Bromander

Bästa superhjälteseriealbumet: Dial H: Volume 2: Exchange av China Mieville (text) och Alberto Ponticello med flera (bild)

Bästa bilderboken: 5 år av frihet av Jan Myrdal

Bästa artikelsamlingen: Poesi, maktspråk av Espen Haavardsholm
Samlar essäer, recensioner, novelker och en universitetsuppsats (om Sven Lindqvist) av den norske maoistiske författaren. Under perioden han radkkaliseras. Fast det är roligare att läsa när han är på väg mot kommunismen än när han väl är framme. Men det är en spännande bok.

Bästa pamflettromanen: Dubbelliv av Folke Isaksson
Pamflettroman är ett uttryck Haavardsholm använder i boken ovan.

Bästa klassikern: To kill a mockingbird av Harper Lee
(Varning: Ger inga råd om hur man dödar härmfåglar.)

Bästa omläsningen: Mannen som var Torsdag av C. G. Chesterton

Bästa fantasyn: The Dragon Griaule av Lucius Shepard

Bästa sf-romanen: Ancillary Justice av Ann Leckie

Bästa antologin: Under tidens yta av Jonas Ellerström

Bästa skrytläsning: Motståndets estetik av Peter Weiss

Bästa pornografiska novell: "Den vidunderliga kärleken" av Inger Christensen

måndag 5 januari 2015

Om de böcker jag läste 2014 och huruvida det är någon mening med att hålla reda på vilka böcker man har läst

I januari 2014 började jag skriva upp de böcker jag läst ut. Allt som allt blev det 117 böcker. Du kan se vilka om du klickar på lästa böcker-etiketten.
Vad som ska räknas som en läst bok kan diskuteras. Jag har räknat med en del så kallade novellhäften men inte noveller jag läst på nätet.
Om jag läst om en bok från pärm till pärm har den fått komma med. Men inte om jag läst om delar av en bok (vilket för min del är vanligare).
Jag har räknat med tecknade serier i album eller bokform men inte enskilda serietidningar och heller inte omlästa album.
Jag räknade Motståndets estetik av Peter Weiss som tre böcker. Men 2666 av Roberto Bolaño som en bok, i stället för fem. I bägge fallen kunde man räknat annorlunda.
Hur många böcker man läst på ett år är också egentligen ett rätt grovt mått på hur mycket man läst. 2666 ovan och Världshemligt av Barbro Lindgren är två bra böcker jag läste förra året. Världshemligt är 120 sidor lång, 2666 är 1040 sidor lång.
Ett sätt att förbättra sin lässtatistik vore ju därmed att läsa många korta böcker. Jag tror inte att jag har gjort detta. Men kanske kan detta att man skriver ner sina böcker ändå påverka hur mycket man läser? Kollar man mina månadslistor så kan det se ut som om det påverkade mej till att läsa mer i början av året. Då jag har läst fler böcker de tre första månaderna. Men det var nog mer andra faktorer som spelade sin roll.
Den månad jag läste flest böcker, 17 styckna, var januari månad. Näst flest, 15, läste jag i juli (jag förstår du tycker detta är väldigt intressant).
Annan statistik: Jag har läst 77 böcker av män, 33 av kvinnor och 7 blandade. Alltså 28 % kvinnliga författare. Vilket är lite lågt. Jag ska försöka bättra den fördelningen nästa år.
53 böcker från Sverige, 19 böcker från USA, 11 böcker från Storbritannien (8 från England, 2 från Skottland, 1 från Wales), 6 från Norge, 5 från Danmark, 3 från Kanada, 3 från Tyskland,  3 från Frankrike, 3 från Italien, 8 från övriga Europa, 3 från Afrika, 2 från Sydamerika, 1 från Libanon och en från Nya Zeeland.
Jag har läst 48 romaner och 25 diktsamlingar. Och sen tröttnade jag på att räkna saker.
Jag vet inte om det är så stor vits med att skriva upp vad man läst. Men åtminstone ett år till kommer jag att göra detta. Jag måste ju slå förra årets resultat. 

söndag 4 januari 2015

Citerat från veckans läsning

"He turned and looked at the boy. Maybe he understood for the first time that to the boy he was himself an alien. A being from a planet that no longer existed. The tales of which were suspect."
ur The Road av Cormac McCarthy

"I stand here over the bowl patiently pissing my power away."
ur Dying inside av Robert Silverberg