torsdag 31 augusti 2017

Läst i augusti

Ännu en bra läsmånad.


Margaret Atwood (text) och Johnnie Christmas (bild) - Angel Catbird: To castle Catula
Seriealbum fyllt av det som Margaret Atwood gör bäst: kattordvitsar.

Inger Christensen: Del av labyrinten
Essäsamling av den danska poeten.

Thomas M. Disch: Echo round his bones
Amerikansk SF-roman. Inte nån av Dischs bästa men rätt kul ändå.

Al Ewing (text) och Travel Foreman med flera (bild): Ultimates 2 Volume 2: Eternity War


Jonathan Hickman (text) och Tomm Coker (bild): The Black Monday Murders Vol. 1
Seriealbum där Wall Street och kapitalismen styrs av onda utomjordingar med konstigt alfabet.

Agnes von Krusenstjerna: Dunklet mellan stjärnorna
"De gyllene sommardagarna gledo framåt."
Andra delen av Fattigadel-sviten. Inte riktigt lika bra som första. En del av romanfigurerna är lite som karikatyrer. Som en man som har catchphrasen 'äst tu förbannad?'.

Hope Larson: Gray horses
Tecknad serie  om en fransk student i USA. En fin berättelse.


Bengt Martin: Sodomsäpplet
Svensk roman om en ung homosexuell man. Den var banbrytande när den kom men är fortfarande i dag när temat är vanligare en bra bok.

Jan Myrdal: En illojal europés bekännelser
Omläsning. Den höll utmärkt.

Beth Nugent: Bort
Amerikansk novellsamling.

Sylvia Plath: Dikter
"Den sommaren bar vi svarta glasögon för att gömma våra ögon." (övers. Siv Arb)

August Strindberg: Brev 1 1858-76
Tjänstekvinnans son
Han och hon
En dåres försvarstal
Tjänstekvinnans son och Han och hon är omläsningar. En dåres försvarstal har jag också läst förut men inte i Hans Levanders översättning som skiljer sej en hel del från den tidigare. Alla de tre böckerna hör ihop i en stor självbiografisk svit (jag är bara halvvägs). Ibland räknade Strindberg även sina brev dit.

Axel Strindberg: Stick och ståndpunkter 1
Samling med kulturartiklar och recensioner. (Ja, han är släkt med den andre Strindberg.)

Alan Weisman: Vad händer med världen utan oss?
Fackbok som spekulerar om vad som skulle hända om mänskligheten plötsligt försvann från jordens yta. Bokcirkelbok.

Färden till Västern 5: Den sanna insikten
Det tog bara lite mer än tjugo år men nu har jag till sist läst ut denna kinesiska 1400-talsroman om kung Markatta och de andra.

söndag 27 augusti 2017

Citerat från veckans läsning

"Allt var förstördt ty solen sken och det var vår! Du unnade mig icke vinterns glädje! Hvarför fick jag icke ha mörkret qvar, mörkret för mina tankar, isen för mitt hjerta; hvad ha foglarne här att göra! Jag skulle vilja sätta dem i en stor bur allihop och ge dem saffransbröd så att de dogo; om jag vore Guds son skulle jag bedja min far göra mig en kupa så stor att han rymde alla dessa humlor och bin som bråka deruppe i sälgen och sedan röka ihjel dem med dålig tobak;"
ur brev till Elisabeth "den 20de April. 1875" av August Strindberg i August Strindbergs brev I 1858-1876

"Allt vi äger har vi stulit från varandra."
ur "5 × 25 vinterliga anteckningar till ett sommarprojekt" i Del av labyrinten av Inger Christensen


måndag 21 augusti 2017

Ur Drivhuset av Brian Aldiss 1925 - 2017

"Tystnad rådde i den största delen av skogen.
  Tystnaden tycktes väga lika mycket som den djupa massan av bladverk vilken höljde allt land på planetens dagsida. Det var en tystnad som byggts upp under miljoner och åter miljoner år och som bara fördjupades när solen där uppe i de första stadierna av sitt sammanbrott öste ner mer och mer energi. Liv fanns det överallt, liv i gigantisk skala. Men samma ökade solstrålning som medförde växtlivets triumf hade medfört djurlivets död. Överallt, i tusentals former och förklädnader, härskade växterna. Och växter har inga röster."
ur Drivhuset av Brian Aldiss, övers. Sven Christer Swahn

Citerat från (förra) veckans läsning

"TILL ALLA DEM
som hade dödligt tråkigt i skolan
    eller
som fick gråta i sina familjer
som tyranniserades av sina lärare
    när de var barn
    eller
agades av sina föräldrar
                 — dem tillägnar jag denna bok"
dedikationen till Barnet av Jules Vallès, övers. Björn Larsson

"An infinite series of Nathan Hansards, echoes of echoes, made the same decision, and each died clinging to the same hope: 'I hope he makes it.'"
ur Echo round his bones av Thomas M. Disch

fredag 18 augusti 2017

Jurgen av James Branch Cabell


"Sagan berättar hurusom Jurgen på himmelsfärdsdagen kom till de höga vita murar som omgjorda himmelen. Ty Jurgens förfäder hade, naturligtvis, tänkt sig att helvetet omedelbart gränsade till himmelen, så att de saliga kunde förhöja sin sällhet genom att blicka ned på de fördömdas kval. Just nu tittade en gosseängel över himlamurens bröstvärn."
övers. Nils Nielsen

Den komiska amerikanska fantasyromanen Jurgen (1919) blev åtalad när den kom ut. Vilket gjorde att den sålde bra. Åtalspunkten var obscenitet. Men lika mycket upprörde romanens hädiska innehåll.
I ett avsnitt är vår hjälte Jurgen i himlen och får av Sankte Per veta att det under krigstider finns ett tak mellan jorden och himlen så att änglarna slipper se eländet. Taket hindrar också böner att nå himlen. Förfärat berättar Sankte Per att han hört ett rykte att det under krig finns folk som ber Gud att stödja deras sida.

James Branch Cabells Jurgen är en slags pikareskroman där Jurgen söker kärleken i sina minnen, i fantastiska länder och i himmelen och helvetet. Det är en mycket underhållande berättelse.
Mitt ex av boken har tillhört mina föräldrar som fått den av min morfar. I boken brukade finnas ett kort från honom som tyvärr försvunnit. Där skrev han att Cabell sagts påverkat J. R. R. Tolkien och att detta är tydligt.
Om det är fullt så tydligt vet jag inte. Men liksom Tolkien lånade Cabell från medeltida berättelser.
Men det fins en senare fantasyförfattare som är betydligt närmare Cabell och det är Terry Pratchett.

söndag 13 augusti 2017

Citerat från veckans läsning

"Han hade redan läst fem olika Robinsöner och njutit otroligt av dem. Men i Campes bearbetning hade han såsom alla barn hoppat över moralerna. Varför hata alla barn moraler? Äro de omoraliska av naturen? Ja, svara de nyare moralisterna, ty de äro djur ännu och erkänna icke samhällsfördraget. Ja, men moralen uppträder också för barnet endast med plikter och inga rättigheter. Moralen är därför orättvis mot barnet, och barnet hatar orättvisan."
ur Tjänstekvinnans son av August Strindberg

tisdag 8 augusti 2017

10 av Cornelis Vreeswijks bästa låtar

I dag så skulle Cornelis Vreeswijk ha fyllt 80 år. Han spelade in många bra sånger. Låtarna nedan är tio av mina favoriter. I kronologisk ordning.

Halleluja, jag är frisk igen
På Vreeswijks första LP Ballader och oförskämdheter.
"Cornelis Vreeswijk debuterar härmed på grammofon. Han hoppas givetvis att ni tycker om hans visor. Det är något så löjligt personligt med visor egentligen. Man skickar iväg dem och håller andan: det här är mina visor och jag vill att de ska bli dina." ur baksidestexten av Oscar Hedlund


Grimasch om morgonen
"Du skrattar visor men sjunger skämt". På Ballader och Grimascher. Mer om låten på länken.

Bibbis visa
"Jag har ett armband som är ditt/det är av plast och det är vitt"
På LP:n Tio vackra visor och Personliga Person. Eftersom det inte är Personliga Person så är det väl en vacker visa. Och det är det ju.

Elisabeth
På dubbel-LP:n Poem, ballader och lite blues. Där även en del av Vreeswijks dikter finns med. Vreeswijk hade blivit publicerad som poet i BLM innan han gav ut sin första skiva.

Djävulens sång
På Visor, svarta och röda där Vreeswijk sjunger sånger med texter av Lars Forssell. En av mina favoritskivor. I sången sjunger Djävulen.

Till Jack
På I stället för vykort från 1973. Om Förenta Staternas bombningar av Vietnam. "'Vykort till Jack' är till Jack. Jack är min son och han är nio år gammal nu och börjar fatta saker och ting. Hoppas jag."

Getinghonung à la Berzelii
"Vi ska ta era bolag och karteller/De är ingenting värda ändå/Det är klart att ni sitter där och gnäller/Men va fan ska vi göra då?"
På LP:n Getinghonung. (Detta är en av tre spår på skivan som heter nåt med Getinghonung. Vreeswijks titlar kan vara lite förvirrande.)

Drick ur ditt glas
Från Movitz! Movitz! Andra av Vreeswijks två skivor med Bellman-tolkningar. Vreeswijk hade ett jämfört med tidigare Bellman-tolkare lite mer jordnära sätt att sjunga Bellman.

Jag minns dig Amanda
En sång av den chilenske sångaren Victor Jara. På Cornelis sjunger Victor Jara: Rätten till ett eget liv.

Skyddsrumsboogie
"Ballad rörande det förhållandet att det trots upprepade försäkringar från såväl regeringshåll, såsom ock kommunalt håll, såsom ock provinciell nivå, ändå torde föreligga en påtaglig brist på skyddsrumsutrymmen inom konungarikets gränser." På LP:n Mannen som älskade träd från 1985.
Jag minns ett tv-program där Vreeswijk sjöng denna strax innan han dog.
"Kastar de ut en stackars narr? Blir det skit i skyddsrumsfläkten för att man har med sig sin gitarr?"

Jag gjorde en spotify-lista med låtarna (fast Grimasch om morgonen är en annan version än den på Ballader och Grimascher): 10 av Cornelis Vreeswijks bästa




söndag 6 augusti 2017

Citerat från veckans läsning

"Det har något att göra med min gång.
  Magister Bengtson igen. Men han hade sagt det vänligt, inte alls som kritik bara ett konstaterande, som för att hjälpa honom:
  'Du ska sätta dina fötter stadigt mot jorden, du ska ta ut dina steg och inte trippa fram. Det ser inte bra ut, förstår du. Det ser inte riktigt manligt ut.'
  Magister Bengtson hade skrattat lite, som om han skämdes över sin tillrättavisning."
ur Sodomsäpplet av Bengt Martin

"Sutran som hyllar Den sanna normen, en titel i 90 rullar;/Den fullkomliga visdomens sutra, en titel i 916 rullar;/Det strålande ljusets sutra, en titel i 300 rullar;/Sutran om Det som aldrig begav sig, en titel i 1110 rullar;"
ur Färden till Västern 5: Den sanna insikten, övers. Göran Malmqvist

tisdag 1 augusti 2017