tisdag 20 januari 2009
Kicking Against 2.4 - Saint Elvis
I låten "Saint Huck" från 1983 års From Her to Eternity sjunger Nick Cave varierande "Saint Huck, Saint Elvis".
På den följande fullängdaren The Firstborn is Dead sjunger Nick Cave i låten Tupelo att "the King is Born in Tupelo". Tupelo var Elvis Presleys födelseort.
Mellan de två skivorna låg singeln "In the Ghetto". En cover på Mac Davis låt inspelad av Elvis.
I artiklar om Nick Cave från den här tiden fram till och med de första åren av nittiotalet swå var en jämförelse med Elvis Presley närmast obligatorisk. I en artikel i Kannibal (jag har för mej att den var skriven av Clemens Altgård, men jag är inte säker; mina Kannibal har förflyktigats) beskrevs som en klon på Elvis.
Och i en artikel av Mats-Ola Nilsson i tidskriften Montage vid namn "Nick Cave - den siste rockkungen" där Nick Cave säjs vara en klassisk rockkung i ett led där Leadbelly, Hank Williams, Presley då och Iggy Pop ingår. I artikeln diskussion kring dekonstruktionen av rockmusiken och Nick Caves psykosexuala teman citeras Lyotard och Derrida.
Snarare än en klonad eller muterad rockkung så var väl Nick Cave en för de överbelästa.
Nick Caves utseende och scenpersona spelar en stor roll i tidens elvisjämförelser. Inte minst hans hår - då aningens rockabillyliknande.
Australiern Nick Cave knöt sej till ett slags mytiskt USA. Elvis Presley spelade där en roll. Intressant är att han väljer att covera en av Elvis smöriga låtar. Samt att B-sidan, den betydligt bättre "The Moon is In the Gutter" innehåller ett citat av romantikern Wordsworth.
dina kannibal finns på vinden i sätaröd
SvaraRaderajag är hyfsat säker på det
Ja, jo det gör de kanske.
SvaraRaderaNu är det lite långt till Sätaröd för att kolla upp vilken skånepoet som skrev artikeln.