måndag 6 april 2009
3 Deckare - mer eller mindre
Lyran har en ny Tematrio om deckare då att läsa kriminallitteratur säjs vara en påsktradition.
Egentligen har jag aldrig läst särskilt mycket deckare. Och har väl alltid hållit med Edmund E. Wilsons "Vem katten bryr sej om vem som mördade Roger Ackroyd?" (i samlingen Meningar om mord sammanställd av Jan Broberg. Broberg har redigerat flera bra deckarantologier. Bäst är 13 om mordet.)
Men det är 65 år sen den essän skrevs. Och kriminallitteraturen ska ha utvecklats.
Ändå blir mina val lite strax bredvid detektivgenren.
1. G. K. Chesterton och Mr Pond
Chesterton, mest känd för Mannen som var Torsdag skrev flera detektivnoveller. De mest populära är dem med Fader Brown. Men herr Pond har också sina poänger. Bland annat i Mr Ponds paradoxer(1961).
2. Friedrich Dürrenmatt - Kommissariens löfte
Kommissarie Matthäi i Dürrenmatts korta roman har inga fler äventyr. Även om det anspelas på tidigare fall. Fungerar på en gång som en kriminalroman och som en kritik på genren. Skrevs 1958. Dürrenmatt skrev en handfull lysande korta romaner. Ännu bättre än denna är kortromanen Med brott benådad som dock befinner sej ytterligare ett snäpp från deckargenren.
3.Magnus Dahlström - Hem
Som många som egentligen inte läser kriminallitteratur så har jag ändå stiftat bekantskap med många av genrens troper genom televisionen. Ett intressant grepp i genren, som ofta kom väl fram i TV-versionerna var förhöret i hemmiljö.
På ett liknande vis ser vi de hem som skildras genom Assistentens ögon i Hem, en roman som tagit stora delar av sin struktur från detektivromanen.
Hade slutet varit annorlunda hade den nog kunnat räknas som deckare. Nu kan den knappast det. Å andra sidan är omslaget gult. Vilket ju passar med påsktemat.
Har inte läst någon av dem. Men eftersom jag inte egentligen är så förtjust i "vanliga" deckare kanske dessa skulle passa mig.
SvaraRaderaDürrenmatt-en åtminstone är mycket läsvärd. Och rätt kort.
SvaraRaderaMen den står kanske mindre ut från genren idag än när den kom.