tisdag 13 juli 2010

Harvey Pekar 1939-2010


Den amerikanske serietidningsförfattaren Harvey Pekar har dött. Pekar skrev självbiografiska serier för framförallt sin egen tidning American Splendor. Till skillnad från de flesta alternativa serieskapare så tecknade han inte sina serier själv utan anlitade andra serietecknare. Såsom Robert Crumb, Gilbert Hernandez och Eddie Campbell och många andra. Till en viss del avgörs hur bra en Pekar-serie blir av dess tecknare - men också många av de mindre namnkunniga har gjort bra serier för tidningen.

Många av undergroundserieskaparna använde sitt eget liv som material. Gärna så självutlämnande som möjligt. Men även om omslaget till det sjunde numret av American Splendor har orden "Big divorce issue" som lockande reklam så var Pekars serier ofta lite mer lågmälda i tonen och beskrev mer vardagsnära händelser. Som att stå i kö i mataffären.
Ofta framställs Pekars serier som historier där Pekar går omkring och klagar på tillvaron. Vilket också är ett vanligt förekommande tema.
Men även om hans verk inte saknar jeremiader så finns där ofta en medkännande underton i hans historier. Och många av hans bästa serier är beskrivningar av samtal, möten mellan människor.

American Splendor började komma ut 1976. Den gavs ut i 7 nummer. Ungefär ett om året. Efter det har det kommit ytterligare ett par miniserier med titeln. Samt ett par serier som påminner om dessa. Som Our Cancer Year (1994) skriven tillsammans med Pekars hustru Joyce Brabner.

Det albumet är en av de serier som låg till grund för filmen American Splendor av Shari Springer Berman och Robert Pulcini. Filmen blandar dokumentära inslag, som klipp från Pekars medverkan i amerikanska TV-pratprogram, med spelscener och utdrag ur de tecknade serierna. Det är den bästa filmatiseringen av en tecknad serie som jag har sett.

Det finns ett bra urval av Pekars självbiografiska serier kallat Best of American Splendor. Han skrev också en del serier om annat än Harvey Pekar. Men de har jag inte läst. Intressantast av dessa verkar vara ett album om Students for a Democratic Society.
Den sista varianten av Pekars enmannaantologi kom ut 2008.

Bild ur "The Czech-out Counter" (2006), tecknad av Eddie Campbell i den nästsista versionen av American Splendor, samlad i American Splendor. Another Day.

2 kommentarer: