fredag 20 augusti 2010

5 bra ungerska böcker


Som bekant så är det Ungerns nationaldag i dag (eller en av Ungerns nationaldagar - Ungern har tre, that's how they roll) och därmed dags för ännu en sån här lista. Ungern har många författare på K:

György Kardos - Abraham Bogatirs sju dagar
Roman om en judisk bonde i det brittiskstyrda Palestina 1947. Rolig och gripande bok som borde vara mer känd.

Ferenc Karinthy - Epepe
En språkforskare råkar hamna på fel plan och kommer till en stad med ett språk han inte kan identifiera. Ordens betydelse och uttal verkar ändra sej från dag till dag.
Författaren var också vattenpolomästare.

Imre Kertész och Péter Esterházy - Protokollen
En tunn bok med två noveller. Där den andra kommenterar på den tidigare. "Därför att av denna mening, likt en blodig syn, aktualiserades inom mig - förbannade litteratur! - Imre Kertész text Protokollet, som lyfter fram (snarare knuffar, skjuter) just en sådan historia med en tulltjänsteman och upphöjer den till en livstolkning." (övers. Ervin Rosenberg) heter det i Esterházys novell "Liv och litteratur" som är tillägnad Kertész. Bägge novellerna är väldigt bra och boken är vackert utformad av den i ungern födda svenska konstnären Lenke Rothman.

Imre Kertész - Mannen utan öde
Medan Kertész romaner kanske inte direkt behöver rekommenderas. Denna skildring av en tonårings tillvaro i ett par av nazisternas dödsläger är stark.

Peter Zsoldos - Det sista uppdraget
Ungersk s/f-roman om en rymdresa där bara en besättningsmedlem överlevt. En av de bästa rymdskeppsromanerna, med en fascinerande andra halva.

12 kommentarer:

  1. Jag gillar dina listor, och jag tror inte att jag ens skulle kunna få ihop en topp fem av bra ungerska böcker - men Sándor Márais Glöd tyckte jag mycket om. Inte du?

    SvaraRadera
  2. Ungersk science fiction?! Hej bara.

    Det närmsta jag kommit i läsväg var en polsk fantasy, som jag nu så här i efterhand tycker var förvånandsvärt traditionell.

    SvaraRadera
  3. Björn: Det finns kanske en anledning till att det inte är "10 bra..."
    Jag har inte läst "Glöd". Den är alltså läsvärd?

    snowflake: Flera av de östeuropeiska länderna lär ha en rik science fiction-litteratur. Och många av deras vanliga böcker har också gärna inslag av det fantastiska, som"Epepe" ovan.
    Polen har till exempel Stanislaw Lem.

    SvaraRadera
  4. En ungersk bok som jag tyckte mycket om är "Stillheten" av Attila Bartis.

    SvaraRadera
  5. Jag har inte läst "Stillheten". Eller så mycket annan yngre ungersk litteratur. Men jag har hört en del gott om Bartis.

    SvaraRadera
  6. tack, petter för din fina lista; på www.sful.se (http://web.comhem.se/~u27103956/sful/boksamling.htm)finns flera bra ungerska böcker på svenska; vi försöker kontinuerligt fylla på den; mvh; ls, ordförande i sful
    p.s. kolla även vår medlemstidning: www.hungarofans.se

    SvaraRadera
  7. Glöd är väldigt bra. Den blev en succé i Sverige.
    Känner du till ungerska barnböcker på svenska? Titta in på vårt förlag!
    www.felisforlag.se

    SvaraRadera
  8. Melissa: Just den ungerska barnbokslitteraturen är jag inte så bekant med. "Glöd" får jag väl nästan kolla upp nu när den fått två som rekommenderar den.

    Hungaro: En svensk förening för ungersk litteratur är ju lite tufft.

    SvaraRadera
  9. hejhej, googlade "ungerska böcker" och fick upp din sida. jag letar efter nån sida med ungersk litteratur att köpa, alltså på ungerska...om du eller någon här vet något kanske?

    SvaraRadera
  10. Jag vet faktiskt inte var man kan hitta ungerska böcker på ungerska. Även om det väl borde finnas ungerska nätbokhandlar.

    Kanske kan den Svenska Föreningen för Ungersk Litteratur, sful, som nämns i kommentaren av Hungaro ovan vara till hjälp.

    SvaraRadera
  11. En fantastisk ungersk författare som kom ut på svenska 2011 är Dezsö Kosztolányi. Boken ifråga är "Kyssen" (dikter och noveller) utgiven på Brända Böcker Förlag. Kosztolányi lovordas i världspressen och räknas som en av Ungerns främsta prosaister under 1900-talet.

    SvaraRadera
  12. Jag känner tyvärr inte till Dezsö Kosztolányi. Men jag såg ni skulle ge ut fler böcker av honom.

    SvaraRadera