fredag 25 februari 2011
Bokgeografi Walk like an Egyptian
Senaste landet i O:s bokgeografi är Egypten.
berätta om en egyptisk bok:
Naguib Mahfouz - Sorl över Nilen
En rolig sak när Mahfouz fick nobelpriset var att förlaget Bakhåll strax innan blivit nekad kulturstöd för en Mahfouz-roman. För att den inte var bra nog. Möjligen var det den här. Det är i vilket fall en fängslande och roande roman. Från det första kapitlet där en av romanfigurerna skrivit en lång rapport i sitt arbete utan att märka att bläcket i hans penna tar slut. Sida efter sida, tomma - med svaga spår av penndrag. Till de senare scenerna när de röker hasch på en flodbåt.
berätta om en egyptisk författare
Sonallah Ibrahim
Ibrahim (född 1937 - det är han på bilden) brukar räknas som en av de viktigaste samhällskritiska författarna i Egypten. Han har skrivit satiriska böcker som den kafkaeska (kafkamaista) Kommittén - om en man som i första kapitlet möter Kommittén och håller ett tal om coca-cola-flaskans förträfflighet. Sen inväntar han under resten av boken svaret från denna kommitté. Och böcker som Augustistjärnan, en skildring av ett dammbygge som blir en berättelse om Nassers Egypten.
Det finns en handfull av hans böcker på svenska.
berätta om en egyptisk bok som du är nyfiken på
Ahmeid Alaidy - Being Abbas el Abd
Jag har läst få yngre egyptiska författare. Alaidy är 36 år gammal (i och för sej en bra bit över den egyptiska snittåldern), född samma år som Augustistjärnan kom ut. Being Abbas el Abd säjs vara en egyptisk Fight Club. Men den kan ju vara bra ändå.
Måste verkligen få tummen ur att läsa Mahfouz!
SvaraRaderaEl Sadaawi? E
SvaraRaderaJag tror flera andra på Os bokgeografi, som jag först glömde länka till, har tagit upp Sadaawi.
SvaraRaderaDet finns många bra Mahfouz. Och han är en mer varierad författare än han brukar framställas som.
Mahfouz är mycket spännande. Först tänker jag, jaha en naturalist, men dyker sedan under ytan eller mellan raderna och hittar väldigt mycket, men det är viktigt att inte tappa den tappra damen. E
SvaraRadera