tisdag 19 april 2011
BALZAC
En skum historia, som nämndes i förra inlägget, ingick i en serie romaner av Honoré de Balzac som Pan/Norstedt gav ut i originalpocket på 1970-talet. Flera av böckerna hade inte tidigare givits ut på svenska, en del hade getts ut i lite underliga versioner. Alla var nyöversatta (En skum historia hade funnits tidigare på svenska som En dunkel historia. I serien ingick sju böcker - sex romaner och ett urval artiklar. Sex av dessa hade efterord av Jan Myrdal.
En av de första böckerna i serien var Antikkabinettet. Som först kom ut 1839. Det är en underhållande skildring av det franska 1800-talet.
Romanen införlivades senare i Balzacs jätteprojekt Den mänskliga komedin - där Balzac förde ihop en stor del av sina romaner och noveller till ett verk med ambitionen att skildra hela det franska samhällslivet.
I slutet av Pan/Norstedt-boken finns en lista på brukbara svenska översättningar av verken i Den mänskliga komedin. Och kommentarer där man får reda på hur det går för de personer i Antikkabinettet som finns med i andra berättelser. Detta säjs i Myrdals efterord vara "en nödvändig hjälp för den läsare som önskar uppleva den stora balzacska strukturen". Det är lite i den tonen hans efterord i de här böckerna hålls. Men om man kan bortse från det så är det kunniga och intressanta artiklar.
Alla romanerna i serien är inte lika bra. Kärleksromanen Liljan i dalen (den enda utan efterord av Myrdal) är närmast oläslig, den historiska romanen Katarina av Medici är trögläst men intressant.
Det finns brister i böckerna. En skum historia innehåller till exempel flera blanka sidor - själva den första kriminalromanen har emellertid klarat sej - det är Balzacs efterord och översättarens kommentarer som det försvunnit lite av.
Men allt som allt är Antikkabinettet och de andra böckerna att rekommendera.
Bönderna är lika förnat bäst, fast man får gå väldigt långt i början. E
SvaraRaderaLiljekonvaljen. E
SvaraRaderaI Bönderna tyc ker jag bäst om värdshusscnen. E
SvaraRadera