tisdag 18 augusti 2015

Skon som krigaren bar - Sivar Arnérs debutbok



"I själva verket var det mycket svårare än han tänkt sig att åstadkomma en kulspruta, när inte hundra andra uppfinningar var färdiga på förhand."

Det är troligt att du inte vet vem Sivar Arnér är. Men en gång i tiden så var han en välkänd svensk författare. En av fyrtiotalisterna. Skon som krigaren bar var hans debut. Det är en novellsamling. Enligt baksidan hade endasttutelnovellen varit publicerad förut. Då i BLM. Boken kom också ut på Bonniers. Jag har förstautgåvan. Jag tror i och för sej inte det finns några andra utgåvor.

Arnér var en rätt bra författare. Om än lite ojämn. Och det är synd att han börjar glömmas bort. Inte minst för att mitt ex av Skon som krigaren bar hade varit mycket mera värt om han fortfarande hade varit en läst och uppskattad författare.

Titelnovellen är en novell i historisk miljö. Det finns fler såna i boken. Det finns också ett par med inslag av (lätt) fantastik. Den intressantaste novellen i samlingen blandar dessa två aspekter. "Historikern" är en tidsresenovell med största sannolikhet inspirerad av Mark Twains En Connecticut Yankee vid kung Arthurs hov. En historieintresserad soldat hamnar i 1500-talet och ger Erik XIV kulsprutor.

Hur huvudpersonen Stellan åkt tillbaka i tiden förklaras inte. "Inte i drömmen: det som nu hände var redigare så. Jan hade bytt ram, och det var underligt nog, men det var allt som hade skett." Så beskrivs hoppet från 1900-talet till 1500-talet.
I novellen är Stellan ivrig att hjälpa Erik XIV och förbättra historien. Berättelsen slutar lite abrupt. Den känns som ett första kapitel i en roman. Och saknar det raseri under texten som gör Twains roman till en så stark läsupplevelse. Men det är ett intressant exempel på en tidig svensk tidsreseberättelse.

3 kommentarer:

  1. Sivar Arnér må vara hyfsat okänd nuförtiden (själv känner jag till honom, utan att mig veterligt ha läst något av hans verk), men lustigt nog är detta andra gången på tre dagar som hans namn poppat upp. I Dubbelkrysset* i söndagens DN var nämligen lösningen ett citat från en av Arnérs böcker, "Tvärbalk" om jag inte missminner mig.

    *En typ av korsord där man söker ett, oftast, litterärt citat och dess upphovsperson.

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Ett roligt sammanträffande. (Jag har inte läst Tvärbalk.)

    SvaraRadera
  3. Nice post! By the way, I just read your post about Peter Milligan and it was great. You seem to be a bit of an expert in British writers. Anyway, I also wrote about Milligan & McCarthy in my blog (wich I encourage you to visit):

    www.artbyarion.blogspot.com

    I hope you enjoy my review, and please feel free to leave me a comment over there or add yourself as a follower (or both), and I promise I'll reciprocate.

    Cheers,

    Arion.

    SvaraRadera