Hur bananerna är med Fred Åkerström
Bananskiva är en barnskiva från 1976 med texter av Lennart Hellsing och musik och arrangemang av Georg Riedel. Sångerna sjöngs av Fred Åkerström och Gösta Linderholm. Åkerström sjunger på sången på spotifylänken ovan. (Hela skivan finns på spotify.)
Riedel och Åkerström skulle komma att samarbeta igen något år efteråt med Bellman-skivan Vila vid denna källa.
På LP:ns baksida skriver Hellsing att "Det här är ett första försök att i visans form berätta något om vad bananerna tror, vad de vet, vad de vill och hur de är i största allmänhet. Det blir alltmer nödvändigt att försöka bygga upp ens s k samexistens med övriga levande varelser på vår jord - om vi inte gör det så kommer vår art att gå under och bananerna att överta jorden."
Här märker man att även Hellsing påverkades av tidens vänsterströmmar. Något som man också kan se i "Hur bananerna är" ovan: "De drömmer drömmar om evig fred, om jämlikhet, syskonskap, frihet/men intill tredje och fjärde ledde ägs av banankompaniet."
Förutom att vara (milt) samhällskritiska så handlar visorna om bananerna ofta om döden. Detta är tydligast i "Banankyrkogården". 1983 blev banandikterna på skivan till boken Bananbok med bilder av Tommy Östmar som hade gjort omslaget till skivan (på internet förekommer också 1975 som utgivningsår för boken, men detta är nog en sammanblandning med skivan). En av de bästa bilderna är den som illustrerar "Banankyrkogården".
Min far brukade sjunga sånger ur skivan för mej när jag var liten. Bland annat "Vaggvisa för liten banan" med raderna"Grön ska bli gul/Vad tiden lider/Guldgul omsider/Guldgul omsider/Grön ska bli gul/Grön ska bli gul".
På min fars begravning så var en av sångerna vi spelade "Vaggvisa för liten banan".
"Dröm dina drömmar/Sov på din gren".
(Först publicerad i december 2014. Lennart Hellsing dog i veckan.)
Jag lärde mig läsa som fyraåring, och var väldigt fascinerad av de tre böcker av Lennart Hellsing jag hade - ABC-bok, Bagar Bengtsson och, framför allt, Sjörövarbok. Alla kongenialt illustrerade av Poul Ströyer. Så länge jag kan minnas har jag gillat att vända och vrida på ord, fundera över tvetydigheter och olika betydelser, och jag vill i alla fall gärna tro att det till stor del beror på detta tidiga möte med exempelvis kapten Böös som slog sig lös med en nakendansös, och kapten Smolk som drog sin dolk och tog livet av folk. (Inte så barnanpassat med dagens mått, kanske.) Lollipop lollipop Jolly Roger i topp!
SvaraRaderaABC-boken hade vi också.
SvaraRaderaEn vän till föräldrarna letade alltid efter hans vuxenpoesi. Jag har en diktsamling samt den poesiantologi där han debuterade. Men den är mer ojämn än hans verser för barn.