torsdag 10 september 2009

Om att endast läsa böcker som ger en något nytt och den nya fria människan anno 1863


Nikolaj Tjernysjevskijs Vad bör göras? är ett triangeldrama som handlar om tre nya fria människor. I 1860-talets Ryssland. Vera Pavlovna och två av hennes beundrare. Strindberg och Zola och andra har påverkats av boken. En av de böcker som alla de coola läste på 1880-talet.

De fria moderna människorna i Tjernysjevskijs roman kontrasteras mot en ännu friare och modernare några år yngre framtidens man. Vid namn Rachmetov. Han får en lista på vilka böcker man ska läsa av en av romanens tre hjältar. Under tre dygn utan sömn läser han böckerna.
Han blir absolutist och lovar att aldrig röra vid en kvinna. Han kroppsarbetar under taget namn för att bygga upp sin fysik. Han äter bara vad det enkla folkt kan äta trots att han är adel. Så att han kan känna hur svårt deras liv är (han gör inte direkt något för att ändra på villkoren för detta enkla folk - men han kanske bidar sin tid. Som en Läderlapp eller Röda Nejlika.)

Men trots sin läsmarathon i tre dygn så läser han endast när han inte är upptagen med annat. Trots detta blir han på bara några år ytterst bildad. Han har ett knep:
"Inom varje ämnesområde finns endast några få betydelsefulla verk skrivna. I alla de andra upprepas, utspädes och fördärvas de slutsatser, som på ett fullständigt och klarare sätt redan fastslagits."
Rachmetov läser alltså bara dessa få bra verk. Av den ryska litteraturen läser han framförallt Gogol. För att se om ett verk är bra nog behöver han bara läsa några rader. Och kan när det gäller ryska böcker nästan alltid direkt slå fast att de är Gogol Light. Av ekonomerna läser han Adam Smith, Malthus, Ricardo och Stuart Mill. Och så vidare.

"Varje bok jag läser måste vara så beskaffad, att den besparar mig läsningen av hundratals andra."

Undrar hur många av de böcker man läst som skulle klara detta Rachmetovs krav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar