söndag 26 april 2020

10 bra böcker av P. O. Enquist


Den svenske författaren Per Olov Enquist har dött. Jag är inte hemma utan bor för tillfället hos min flickvän. Vilket gör att jag inte har tillgång till mina P. O. Enquist-böcker. Hade jag haft det så hade jag bläddrat i dem nu. Och kanske citerat något passande ur dem. Men när P. O. Enquist fyllde 80 år så gjorde jag en lista med några av mina Enquist-favoriter. Den återger jag nedan, något omarbetad.

Hess
"Inled med en kort precisering: 'hon lämnade honom i september, utan ett ord.'"

Legionärerna
Detta är en så kallad dokumentärroman. En genre som var populär på 60- och 70-talet som blandade fakta och fiktion. En del av den tidend dokumentärromaner kan i dag vara rätt så tråkiga att ta sej igenom. Men Enquists bok om baltutlämningen är fortfarande en underhållande läsning.

Sekonden
"Tanken att pappa skulle välja litteraturen före släggan var ju nästan blasfemisk, i varje fall direkt stötande"
Skildrar en svensk släggkastare som åker fast när han manipulerar en slägga. Han manipulerar dessutom hela det svenska landslagets släggor utan deras vetskap. Som en slags akt av solidaritet. Genom hans liv skildras det svenska samhället från Västerviks hungerkravaller och framåt.

Berättelser från de inställda upprorens tid

En rätt kort novellsamling. Enquist hade bott på stipendium i Västtyskland (samma stipendium gick sen till Lars Gustafsson och Jan Myrdal) och det är en hel del tyskt i novellerna. Delar av novellen "Ur nyckelpigornas liv", som skildrar kvinnofrågan, har kanske inte hållit så bra för tidens tand. Men annars är det en bra samling berättelser. 
Novellen "Öknens alla blommor" gavs för ett par år sen ut i egen volym av Novellix. Men novellerna tjänar på att de läses tillsammans.

Musikanternas uttåg
På sjuttiotalet sökte många svenska författare sej så att säja tillbaka till den realistiska epiken. Men ofta på lite nya sätt. Musikanternas uttåg är en av de intressantare böckerna av det här slaget – en underhållande och stor läsupplevelse.

Mannen på trottoaren
"Den grupp[...]vi tillhörde kom ju alla/från Vietnamrörelsen/där vi kämpat hårt hela våren under parollen/Krossa Vietnamrörelsen"
Pjäs som skrevs tillsammans med Anders Ehnmark. Om vänstern och terrorismen. Den handlar om samtiden men utspelar sej i Tsarryssland. Finns förutom i egen volym också i Ehnmark/Enquist-volymen Protagoras sats. På spaning efter det politiska förnuftet och i P. O. Enquists volym med pjäser Dramatik II.

Nedstörtad ängel
När jag var liten brukade jag ofta läsa böcker om mystiska fenomen – om spontana förbränningar och kristalldödskallar och yeti och sånt. I dessa böcker fanns en fascinerande historia om en man som hade ett kvinnohuvud ovan sitt eget. Uppenbarligen tyckte också Enquist att den historien var intressant eftersom han byggde en roman (rätt fritt) på den. Det är en vacker roman.

I lodjurets timma
Den första Enquist-pjäs jag såg. På TV då. Det är en skrämmande pjäs. Den har senare filmats men jag har inte sett filmen. Jag har pjäsen i en pocketvolym som heter Dramatik men senast gavs den ut i Dramatik I.

Kapten Nemos bibliotek

En barndomsberättelse. Jag är väldigt förtjust i den.

Lewis resa
För min del är jag inte lika glad i böckerna som kommer efter Kapten Nemos bibliotek. Men den här boken om Lewi Petri tyckte jag om. Och det känns som om den anknyter till tidiga delar av författarskapet.

Foto överst av Rickard L. Eriksson.

Andra inlägg om P. O. Enquist här på Butter tar ordet:

Glaskuporna av P. O. Enquist
Som del av min julkalender Svenska framtider från förr så skrev jag om denna sciencefiction-novell av Enquist.

Pastor Peter Husberg - tre författare för priset för en
I en text om sitt författarskap från 1966 så skriver Enquist om hur befriande han tyckte arbetet med Bröderna Casey var. "Det tog tre dagar att klippa och skriva samman 'Bröderna Casey'; efter det gick min roman lättare." (i antologin Tryckpunkter. 23 svenska författare i egen sak).

Protagoras sats
Samling med texter Enquist gjort i samarbete med Anders Ehnmark. Bland annat den ovan nämnda Mannen på trottoaren. 

Doktor Mabuses nya testament
Denna satiriska framtidsdeckare av Enquist och Ehnmark skrev jag om bakom en lucka i Svenska framtider från förr.

Sextiotalskritik
Om den klassiska kritikerantologin redigerad av Enquist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar