söndag 3 april 2011

Protagoras sats av Anders Ehnmark och Per Olov Enquist


Proptagoras sats. På spaning efter det politiska förnuftet är en samlinsvolym med pjäser, artiklar och romanutdrag som Anders Ehnmark och P. O. Enquist skrivit tillsammans.
Den främsta delen av boken är pjäsen Mannen på trottoaren från 1979 om vänstern och terrorismen. Den handlar om den (då) samtida vänstern men utspelar sej i Tsarryssland.
Det är en pjäs som är en viktig del av bägge författarnas verk.
Mannen på trottoaren finns utgiven i egen volym.

Resten av boken är inte lika nödvändig. Och tyvärr börjar den med filmmanuset till Chez nous, den sämsta delen av boken. Som jag nog rekommenderar att man hoppar över. Man kan läsa den efter de andra texterna.
Som är ett par artiklar, några kapitel ur framtidsdeckaren Doktor Mabuses nya testamente och pjäsen Furstespegel från 1987.

Den var från början skriven som TV-pjäs. En av karaktärerna i den är vår Kung. Han är här en intelligent man som önskar att han nån gång blev intervjuad av Jan Myrdal istället för av veckotidningsreportrar och läser en dikt av Lars Gustafsson för Gustafsson när han träder in i pjäsen (både Gustafsson och Myrdal parodieras träffsäkert i en av de kortare satiriska styckena i boken).

När pjäsen skulle sättas upp i TV så gjordes Kungens roll om. Hans karaktär blev (enligt författarnas förvisso partiska förord till pjäsen) korkad, då alla vet att Kungen är dum. Mot detta protesterade Ehnmark och Enquist och produktionen blev nerlags. Istället blev den uppsatt på teatern. Där >Kungen åter fick vara beläst och intelligent.

Inga kommentarer: