fredag 3 maj 2024

Böcker lästa i april, del 1

Jag läste så många böcker förra,månaden att jag delat upp denna genomgång i två delar.

Duck City av Lena Andersson 
Svensk roman från 2006. Lena Andersson låter rollfigurerna vara lätt förklädda versioner av Kalle Anka och kompani. Satiriska serier där Kalle Anka och Musse Pigg har sex och tar droger var ett tag väldigt vanliga. Lite försvinner väl poängen med det när det är en prosaberättelse.
Romanen är en satir där överviktiga börjat förföljas. Då den här skrevs innan Lena Anderssons nyliberala uppvaknande så riktas den satiriska udden både mot stat och kapital.

Håll mig utanför av María Sonia Cristoff
Argentinsk roman.

De indiskreta juvelerna av Denis Diderot 
Fransk 1700-talsklassiker som äntligen kommit på svenska. Juvelerna i titeln är kvinnliga könsorgan. De är indiskreta eftersom romanens hjälte fått en ring som gör att de kan tala och de då berättar om sina ägares kärleksliv.
Framförallt i andra delen så avviker Diderot allt oftare från det här upplägget och boken kan här ibland påminna om Diderots senare mästerverk Jakob fatalisten.

Det kunne vært annerledes av Jan Grue
Kroppsspråk av Jan Grue
Prøve og feile av Jan Grue
Tre rätt olika böcker av den norska författaren Jan Grue. Prøve og feile är en roman, Det kunne vært annerledes innehåller noveller (ett urval ur tre novellsamlingar) som ofta har ett drag av fantastik och Kroppsspråk är en bok om funktionshinder (Prøve og feile har också funktionshindertema).
Jag gillade alla tre böckerna.

Våra landskap av Lars Gustafsson och Agneta Blomqvist 
Med den här boken så är jag klar med mitt projekt med att läsa genom Lars Gustafssons författarskap i kronologisk ordning. 
Den här charmiga boken läste jag första gången när den kom ut förra året och skrev då så här om den: "en omarbetad version av en bok om Sverige som först kom ut på tyska för en tio år sen. 
Jag tyckte mycket om boken. Och det är kul att se att Lars Gustafsson närmar sej den industrialismkritik han hade i sitt tidigare författarskap [...] i texterna om skogsbruk."

Röd stjärna över Sverige av Anne Hedén
Avhandling om Svensk-kinesiska vänskapsförbundet på 1960- och 1970-talen. 

Omläsning. Länken går till ett inlägg om boken som ingick i ett tema om svenska framtider från förr. Då skrev jag att boken "tillhör de allra bästa Jersild-romanerna". Och det tycker jag fortfarande. 
Det som slog mej vid den här omläsningen är hur berättelserna i romanen påminde om Ivar Lo-Johanssons passionsnoveller.

Svenska män av Gun Kessle 
21 fotografier på svenska män tagna av Gun Kessle. Bokrn har ett förord av Rune Hassner som också är en av männen som porträtteras i boken. Eller det tror jag åtminstone att han är. Männen på bilderna presenteras inte med sina namn utan med sina yrken (ja en "Skriftställare" finns med bland männen). 
Fotot ovan har till exempel titeln "Fil dr. Professor. Författare". Men det är så klart Lars Gustafsson.

10 lektioner i svensk historia av Ola Larsmo 

Dikter i urval 1974 – 2004 av Barbro Lindgren 
"Mörkret lyser / och sorgen känns tung / svårt att bli gammal / svårt vara ung // Stjärnorna vitnar / natten tar slut / jag sjunger sånger / som ingen hört förut"

Resten av får ni se snart. Fortsättning följer...




2 kommentarer:

  1. "Jag brukar säga att 'Duck city' är min självbiografi, och den handlar om ankor" - Lena Andersson på frågan om hennes böcker är självbiografiska (om jag minns rätt).

    Lena Andersson har väl i princip, sedan hon "lämnat" socialdemokratin (dvs kom fram till att det hon trodde socialdemokratin stod för inte stämde), sagt sig stå för "nyliberalism". Men inte den faktiska nyliberalismen och hur den påverkat samhället, nej då, utan den Verkliga nyliberalismen. Som dock dessvärre förvanskats av så kallade "nyliberaler", och ännu inte tillämpats i praktiken. Lite som sådana som menar att den "verkliga" kommunismen förvanskats och missbrukats av faktiska kommunistiska regimer.

    Jag läser gärna Lena Andersson. Inte minst för den utmärkta svenska hon skriver, exakt, genomtänkt och välformulerad. Särskilt bra tycker jag om hennes senaste bok "Studie i mänskligt beteende". (Den föregående, "Koryféerna, var kanske mindre lyckad.) Och jag läser gärna hennes tidningskrönikor, även om de kan ha en "nyliberal" slagsida ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte att jag behöver hålla med de författare jag läser men just nyliberalismen känns som en så enfaldig lära. Men jag uppskattade Egenmäktigt förfarande som skrevs efter hennes omvändelse.
      Och jag har funderat på att läsa Studie i mänskligt beteende och din rekommendation gör att den åker upp ett par snäpp på att läsa-listan.

      Radera