I dag skulle Sara Lidman ha fyllt 100 år. Vi uppmärksammar detta med denna lista.
Jag har läst många men inte riktigt alla av Sara Lidmans böcker. Jag funderar på att ändra på detta.
Listan är kronologiskt ordnad.
Tjärdalen
Sara Lidmans första roman Tjärdalen från 1953 var en succédebut som både hyllades av kritiker och fick många läsare. Hon följde upp den med fler norrlandsromaner som tillsammans har en viktig plats i den svenska litteraturen.
Regnspiran
"Linda tjatade ständigt på modern att de skulle få gå och se på de där gårdarna, 'så att dem blir', som hon sa. — Nog är dem fastän du inte kan se dem, sa Hanna. — Men om jag glömmer bort dem, då är dem borta riktigt, sa Linda. — Ånej, Gud kommer ihåg dem. Och han kan se alla på en gång."
Sara Lidmans tredje norrlandsroman.
Samtal i Hanoi
"Förr älskade vi månskenet här i Vietnam. Man arbetade på fälten i månljus och kunde slippa den tunga dagshettan. Men under kriget mot fransmännen blev månljuset gerillans fiende. De våra kunde då inte ta sig fram osedda hur som helst.[...]
Och de sjunger gamla månvisor."
Sara Lidman spelade en viktig roll för den svenska Vietnam-rörelsen. Den här boken innehåller reportage från en resa till Vietnam 1965. Som titeln antyder handlar det mycket om samtal med vietnameser.
Gruva (med Odd Uhrbom)
"Snön var blå och himlen grön och så nära att det inte fanns nån rymd för månen att sväva i. Den lutade sig mot vilken driva som helst, förkommen och hemma överallt. Genomskinlig, tyst, röd. Om månen i Svappavaara skulle man kunna sjunga blues om man kunde."
Gruva var en intervju- och bilderbok av Sara Lidman och fotografen Odd Uhrbom. Odd Uhrboms del av boken glöms tyvärr ibland bort när man pratar om den i dag. Sara Lidman intervjuade gruvarbetare på LKAB året innan gruvstrejken. En del gav boken skulden/förtjänsten att ha startat strejken. Gunnar Sträng fördömde boken. Det är en stark bok. En av de rapportböcker som hållit sej bäst.
Sara Lidmans första artikelsamling.
Fåglarna i Nam Dinh
"Det är fåglarna som ger ifrån sig den ohämmade panik som mänskorna undertrycker. De flaxar springande. De har läten som mera liknar gråt än fågelskrik.[...]
Så skamlöst de klagat dessa fåglar."
Artikelsamling om Vietnam utgiven av De Förenade FNL-grupperna och Ordfront. Flera av artiklarna slutar med uppmaningen "Stöd FNL!" och ett postgironummer till De Förenade FNL-grupperna.
Din tjänare hör
Den senare delen av Lidmans författarskap domineras av den sju romaner långa Jernbanesviten som börjar med Din tjänare hör från 1977. Sviten kom ut i år i storpocket som Jernbanan 1 och Jernbanan 2.
Det är förbannat bra böcker (fast man borde väl svära på norrländska istället, böckerna innehåller flera norrländska svordomar och andra glosor och kommer med ordlistor).
Vredens barn
"Det vet väl alla att det bara finns en enda ärlig Burträskare – och han har stulit en get.
Någon som tydligen var från Burträsk svarade att han sålde den där geten åt en karl från Lorsjö och har inte fått betalt än.
En Lorsjö-karl svarade med att smäda Piteå.
Har du hört bästa sättet att dräpa en Pit'bo?
Naa?
Du ska trilla en pite-palt ut på svagisen.
Varje socken och by pikades av varje annan; anfall och replik skulle vina kring öronen; man skulle se pitebon springa ut till havs efter en grå, rykande läcker palt, han skulle springa utan att märka det hur isen brast - och en flock västerbottens-karlar skulle skratta så de skrattade åt pitekarlens dödliga glupskhet - medan deras egna magar tjöt av hunger efter nykokad palt, fylld med fårtalg och stekt njure, eller fläsk."
Bok två i Jernbanesviten.
Varje löv är ett öga
"I en roman finns ursinnet, vreden som inte behöver höja rösten. Där finns också i bästa fall en kärlek så djup att den 'inte
behöver' glittra på ytan. Romanen stammar sina svar på en livslång utmaning.
Artikeln däremot är stubbe och stubin. Man skriver den när en massmediabild av ett skeende dämt upp ett sådant raseri inom en att man inte får andrum till romanarbetet förrän man inlämnat en protest."
ur förordet till denna artikelsamling från 1980.
Levtrådar
Undertiteln till Levtrådar är "Ett och hundra år med Sara Lidman". Hundra år eftersom det i år är 100 år sen Sara Lidman föddes och boken gavs ut i år för att fira detta. Ett år eftersom boken innehåller 366 texter av Sara Lidman av varierande längd. En från varje datum i almanackan. Tal, brev, dagboksanteckningar, artiklar, intervjuer från varje dag. De flesta har tidigare inte publicerats i bokform. Texterna är inte publicerade kronologiskt utan ett tal från 1969 kan följas av ett brev från 40-talet. Det här kan ibland göra läsningen lite rörig. Men att kunna hitta en text för varje datum har också sin charm.
Det är en snygg bok som ger bra smakprov på olika delar av Sara Lidmans stora författarskap.
(Utökad och förändrad version av en lista som las upp här till Sara Lidmans 90-årsdag.)