onsdag 30 april 2025

Böcker lästa i april

Mer än en tredjedel av böckerna jag läste I april är skrivna av Jan Myrdal. Jag har nått år 1968 i min kronologiska genomläsning av hans författarskap. 

En katts resedagbok av Hiro Arikawa 
Japansk rätt så sentimental berättelse berättad mestadels ur en katts perspektiv. Bokcirkelbok.

Generation X av Douglas Coupland 
En bok som är av sin tid.

Allvarligt talat med Per Olov Enquist
Postumt utgiven bok som består av svar P O Enquist gett till lyssnare till ett radioprogram med samma titel som boken.

Den sanna känslans ögonblick av Peter Handke 
Roman där en man börjar se annorlunda på världen efter en dröm där han begått ett mord. Påminde mej en del om Dag Solstads senare romaner.

Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingsson 
Glaspärlespelet av Hermann Hesse
Omläsning. Jag har läst mitt ex av boken så många gånger att det nu till sist har lästs sönder.

Mödrar och söner av Theodor Kallifatides 
Roman där författaren besöker sin gamla mor i Grekland. 

Kinesisk resa av Gun Kessle (foto) och Jan Myrdal (text)
Till skillnad från övriga böcker av Jan Myrdal jag läst den här månaden så läste jag den här för första gången. Jan Myrdals texter är intressanta men framförallt är det Gun Kessles bok fylld med fantastiska foton.

Mejl av Ludvig Köhler och Michael Larsson 
Mailväxling där två unga skriftställare skriver om litteratur och livet. Mailen börjar tunna ut efter att en av mailförfattarna föreslår att de ska försöka få ett förlag att ge ut den.
Många namn nämns i boken. Bland annat mitt eget och denna blogg:

"Jag ska prova att skriva i omgångar istället för att svara på en gång. Såg att Tranströmer gjorde det när han korresponderade med Robert Bly. Det är en fin bok, Air Mail. Du har säkert läst den. En riktig Petter Malmberg-bok (på det bra sättet)."
Ludvig Köhler 10 november 2022

"En del av mig känner att man har ett visst ansvar att skriva eller säga något om det man läser och sysslar med, litteraturen och kulturen, även om det bara är en reflektion på twitter eller ett kort inlägg på en blogg som Petter gör på Buttertarordet."
Michael Larsson 10 december 2022

It can't happen here av Sinclair Lewis
Amerikansk 30-talsroman om en nära framtid när fascismen tar över USA. Boken är skriven i en slags kåserande ton som gör den lite trögläst i dag. Men det finns bitar som glimmar till och gör den läsvärd. Framförallt utdragen ur den fascistiska ledarens bok som fångar den medvetna enfaldigheten och anti-intellektualismen  hos fascismen (som också finns hos dagens högerpopulism):
"When I was a kid, one time I had an old-maid teacher that used to tell me, 'Buzz, you're the thickest-headed dunce in school.' But I noticed that she told me this a whole lot oftener than she used to tell the other kids how smart they were, and I came to be the most talked-about scholar in the whole township. The United States Senate isn't so different, and I want to thank a lot of stuffed shirts for their remarks about Yours Truly."

Åren 1963-1964 hade Jan Myrdal en krönika i den numera nedlagda Stockholms-Tidningen på söndagarna. Ett urval av dessa, lite mer än hälften, gavs ut i boken Söndagsmorgon.
Söndagsmorgnarna är en lite mjukare föregångare till texterna i Skriftställning. De har överlevt tidens tand väl. Jan Myrdal när han är som bäst och roligast.

Klassisk svensk roman. Mer om den på länken.

Turkmenistan av Jan Myrdal 
Omläsning. Turkmenistan består av skildringar från två resor till det sovjetiska Turkmenistan, en 1960 och en 1965. Det intressanta med boken är att Jan Myrdals intryck från resorna är så annorlunda. Baksidan beskriver det som "ett reportage där även den rapporterande förändrades". Den första delen av boken ger en positiv bild av Turkmenistan, den senare kritiskt. Så kritisk att det ledde till ett brott med Sovjetunionen och på sikt till att Jan Myrdals böcker kom att förbjudas i Sovjet och Östeuropa. (Det kom en utökad utgåva flera år senare under namnet 3 × Sovjet – jag har de artiklar som så vitt jag förstår utgör de nya delarna.)

Fallet Myglaren, red. Jan Myrdal 
Bok som innehåller manuskriptet till filmen Myglaren som Jan Myrdal gjorde tillsammans med Rune Hassner (jag såg om filmen istället för att läsa manuskriptet) och den diskussion som följde efter att filmen haft premiär i TV. Jag skrev en uppsats om filmen när jag läste Drama Teater Film på Lunds universitet. Omläsning. 

En samling mycket underhållande radiopjäser. En av pjäserna, Friställde Andersson, lyssnade jag på (på LP-plattan Jan Myrdal (1979)) istället för att läsa. Annars omläsning.

Omläsning.
Första volymen av tjugoen (!) av vad Jan Myrdal kallat sin enmannatidskrift. Artiklar främst från åren 1966 och 1967. En av de bästa volymerna i serien. 
Flera av artiklarna i denna och kommande volymer i serien handlar om Vietnamkriget. Jan Myrdal var en av de ledande rösterna mot kriget i Sverige. I dag är det 50 år sen Saigons befrielse. 
"Nu har Lyndon länge fört krig mot ett av världens fattigaste folk. Och Lyndon blir slagen.[...]Vad hjälper det honom att han utplånar städer och byar, låter döda män, kvinnor och barn i tusende efter tusende. Hans makt räcker inte.[...]Världens mäktigaste militärmaskin förmår inte krossa ett fattigt folk."
Ur "Om Lyndon B" (1967)

Fantastic Four Vol. 5: Aliens, Ghosts And Alternate Earths av Ryan North (text) och Carlos Gomez (med flera) (bild)

A Light in the Attic av Shel Silverstein 
"I wrote such a beautiful book for you / 'Bout rainbows and sunshine / And dreams that come true. / But the goat went and ate it / (You knew that he would), / So I wrote you another one / Fast as I could / Of course it could never be / Nearly as great / As that beautiful book / That the silly goat ate. / So if you don't like / This new book I just wrote – / Blame the goat."

Absolute Wonder Woman Vol. 1: The Last Amazon av Kelly Thompson (text) och Hayden Sherman (bild)
(Fast jag har läst den i lösnummer digitalt, albumet har inte kommit ut än) 
En alternativ version av Wonder Woman där hon växt upp i Hades. Ingår i en satsning från DC Comics med nya varianter på deras seriefigurer med adjektivet absolute före. Bland de andra Absolute-tidningarna så verkar Absolute Superman (där de som på Krypton bär Stålmannens S tillhör arbetarklassen) och Absolute Martian Manhunter (framförallt dess färgläggning) intressanta. 







måndag 14 april 2025

Ur Kriget vid världens ände av Mario Vargas Llosa 1936 – 2025

"Han hade upplevt det i Calumbí när han febrilt hade försökt resumera allt vad han trodde på och de viktigaste milstolparna i sitt liv. Han hade haft den obehagliga känslan att det var omöjligt att samla och rangordna denna hisnande kavalkad av resor och landskap och människor och ideologier och faror och lyckorus och olycka."
Ur Kriget vid vid världens ände av Mario Vargas Llosa 1936 – 2025
Övers. Jens Nordenhök

torsdag 3 april 2025

Läst i mars

I slutet av mars fick jag besök av en influensa som fortfarande är med mej. "Febrilt snorig och inhumerad i fårskinnsfäll ingår jag nu i den årligen återkommande svenska folkrörelsen. Den enda folkrörelse som numera har bred medlemsförankring" som Jan Myrdal skrev om influensan 1970 (i en text jag ännu inte kommit till i min kronologiska genomläsning av hans författarskap – jag är bara på år 1964). Detta gjorde att jag inte läste så mycket i slutet av månaden mars men innan dess hann jag med de nedstående böckerna.

Galagoboken av Rolf Classon
Galagos första redaktör och en av dess skapare berättar historien om kulturtidskriften. Det är en bok som är roligare att bläddra i än att läsa då det egentligen bara är början av boken om hur Galago kom till som är intressant. Det är aldrig särskilt intressant att höra någon berätta om sin tid på bokmässan. Men den är å andra sidan rolig att bläddra i.

Not a novel av Jenny Erpenbeck 
En volym med artiklar och tal. Jag läste den på engelska då den inte finns på svenska och min tyska haft bättre tider. Den tyska utgåvan (Kein Roman) verkar vara längre än den engelska. Mycket intressant bok i vilket fall. Jenny Erpenbeck är en spännande författare. 

Ny svensk berättarkonst, red. Lars Gustafsson och Daniel Hjorth 
Mitt Jan Myrdal-genomläsningsprojekt fick mej att läsa en bok som föll åt sidan i mitt Lars Gustafsson-genomläsningsprojekt då jag såg att den här antologin innehöll ett par av Jan Myrdals söndagsmorgnar (krönikor först publicerade i Stockholms-Tidningen). Även i övrigt är det här en rolig antologi med texter av Arne Sand, Birgitta Trotzig, Lars Görling med flera.

Afghanistan i mitt hjärta av Gun Kessle (bild) och Jan Myrdal (text)
Första boken i min Jan Myrdal-genomläsning som jag inte hade läst förut. Och första boken där Gun Kessles namn står före Jan Myrdals. 
Charmig ungdomsbok ursprungligen utgiven under titeln Bortom berg och öknar. Ett komplement till Resa i Afghanistan nedan. Det märks inte så mycket att boken riktar sej till en yngre publik. "Jag utgår i vart fall från att tretton-fjortonåringar är om något så mer begåvade och vakna än vuxna" skrev Jan Myrdal till sin mor Alva Myrdal om boken i brev den 26 februari 1962.

Nej är inte nog av Naomi Klein 
Bok som kom ut förra gången Donald Trump blev president i Förenta staterna. 

Svensk folkpoesi, red. Bengt af Klintberg och Finn Zetterholm 
Samling med folklig diktning av olika slag.
En avdelning innehåller nidvisor. En av dessa är en visa från Uppland om befolkningen i Lena socken. Vi får till exempel veta att "I Gruda är dom så fula" och att "i Lenaberg är dom dumma, / men somliga går väl an." Den sista versraden känns ändå oväntad nyanserad för en nidvisa.

Ett femtiotal av Jan Myrdal 
Artiklar, dikter och noveller från 50-talet. Man kan här följa hur Jan Myrdals författarröst växer fram. 
Omläsning. 

Resa i Afghanistan av Jan Myrdal, med illustrationer av Gun Kessle 
Jan Myrdals första resebok och hans första samarbete med Gun Kessle som hade ett stort inflytande på hans författarskap. Jag läste om den här såsen som förra året så funderade på att hoppa över den i den här genomläsningen men att läsa den i sin kronologiska plats i författarskapet gav något extra åt denna omläsning.

Rescontra av Jan Myrdal 
Jan Myrdals första jagbok. Med korta personliga och politiska texter. Den kortaste är typisk för Jan Myrdals författarskap:
"Jag pratar med en trevlig engelsk planter i Ceylons tedistrikt.
  – Hur många bor här i distriktet? frågar jag.
  – Vi är bara fyra familjer, säger han.
  – Det är inte mycket, säger jag.
  – Och så tjugofemtusen tamiler förstås, säger han."

Rapport från kinesisk by av Jan Myrdal med teckningar och foton av Gun Kessle 
Jan Myrdals genombrottsbok. En oral history innan uttrycket fanns om den kinesiska byn Liu Lin. Jag läste den första utgåvan som är illustrerad av teckningar av Gun Kessle men läste också de fyra kapitel som finns i de senare utgåvor som istället illustrerats med Gun Kessles fotografier och jag såg då så klart även på dessa foton.
Detta är fortfarande en fantastisk läsupplevelse. 

Flyktingar av Viet Thanh Nguyen 
Noveller om vietnameser i Förenta staterna. Tyckte bäst om den inledande spöknovellen.

De anställda av Olga Ravn
En dansk sf-berättelse, berättad som en bunt arbetsplatsintervjuer. Tyckte bra om denna.

Where the Sidewalk Ends av Shel Silverstein 
Bilder och dikter.
"I am writing these poems / From inside a lion, / And it's rather dark in here. / So please excuse the handwriting / Which may not be too clear. / But this afternoon by the lion's cage / I'm afraid I got too near. / And I'm writing these lines / From inside a lion, / And it's rather dark in here."

Samtycket av Vanessa Springora