"Jag har torkat nog många golv": En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink
Omläsning till bokcirkel.
Kosmisk spegel av John Brunner
Sf-roman i bokserien Kosmos – en slags kioskpocketar där redaktörerna ibland smög in intressanta författare. Den här kändes dock som en novell utdragen till en roman.
Brev om de blinda av Denis Diderot
Fransk 1700-talsklassiker översatt och kommenterad av Tore Wretsö som själv är blind.
Adventureman, Volume 2: A Fairy Tale of New York av Matt Fraction (text) och Terry Dodson & Rachel Dodson (bild)
Den sjunde vännen av Sara Granar
Bok om den klassiska rockskivan. I serien 33 ⅓. En av de som översatts till svenska. Det svenskspråkiga urvalet har bara böckerna om de mest kända skivorna.
First Contact av Johannes Heldén
"ingen ytterligare text, grönska / eldflugor dras mot ljuset verkligheten skimrande runtom (och rymdskeppskatten? // fortfarande försvunnen)"
Svensk sf-poesi.
Gräsen i Thule av Harry Martinson
"En blommande äng kan beskrivas bara av sina fjärilar, / bara rätt besjungas av sina bin."
Julklapp.
Fantastic Four Vol. 1: Whatever Happened To The Fantastic Four? av Ryan North (text) och Iban Coello (bild) och Ivan Fiorelli (bild)
Jag vart lite besviken på den här. Den inledande tidsloop-berättelsen är lite kul men Ryan North kan bättre och teckningarna är trista.
(Bild nedan av Ivan Fiorelli)
Moderskärlek av Jayne Anne Phillips
Trodde att jag med den här hade läst alla Jayne Anne Phillips romaner men hon kom visst ut med en ny förra året så den står på läslistan.
Det här är som ett skolexempel på kvalitetslitteratur och om det låter lite tråkigt så är det inte helt missvisande men det är samtidigt bra. Men hoppas på mer från den nya.
Ordalek och småkonst av August Strindberg
"Flingorna falla, / Snöstjärnor kalla / Spåren fylla de; / Ner mylla de / Allt! Allt! Allt! / Hvit och bitter är snön som salt!"
Janet gav mej en fin faksimilutgåva av den här i julklapp. Jag hade läst många av dikterna förut men inte hela samlingen från pärm till pärm.
Större trygghet aldrig fanns av Klas Östergren
Den här romanen utgår från ett svensktkonstverk från 1970-talet men fick mej att associera till en litterär genre från den tiden: byråkratromanen (P. C. Jersilds Grisjakten, Lars Gustafssons Familjefesten). Boken är skriven på ett slags tjänstemannaspråk som irriterade mej i början men stilen utgör en viktig del av berättelsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar