måndag 15 juli 2024

Böcker lästa i juni

Här kommer, något försenat (till mitt försvar så har jag haft semester) böckerna jag läste förra månaden med korta kommentarer.

Gyldendals magasin: lyrik 76
Tidstypisk poesi-antologi med dansk och grönländsk poesi. Ulrike Meinhof och Tove Ditlevsen är ämnen för flera av dikterna. 

Världens vackraste man av Lena Ackebo
Ackebos romandebut som kom sent. Men hon hade tecknat serier långt tidigare. Och hennes serier har jag läst. I början stördes jag lite av hur detaljerad romanen var Men när man kommit in i den ser man att det finns en poäng i det omständliga. 

Trappan av Gunnar Adolfsson 
Arbetarroman från 50-talet om en konflikt om MTM på ett lätt förklätt Volvo. Gunnar Adolfsson var också tidningsredaktör och riksdagsman för Kommunisterna.
Gunnar Adolfsson brukar säjas fått ett andra genombrott på 60-talet med en samling historiska romaner. Ofta när de böckerna hyllades så beskrevs hans äldre böcker i mindre positiva ordalag som fyrkantig politisk litteratur. Men även om den politiska tendensen här är tydlig så tycker jag det är en mycket bra roman. Har satt hans Väntande land på den mentala att läsa-listan.

Paradiset av Abdulrazak Gurnah 
Jag hade troligtvis aldrig läst Gurnah om han inte gått och fått nobelpriset. Det här är min andra Gurnah-roman. Och det är en bra roman. Den förra var också bra. Men någonstans stör det mej att jag påverkas i vad jag läser av testamentet av en död excentrisk miljardär. 

The Public Dialogue in Sweden av Lars Gustafsson 
Det här är en eftersläntrare i min genomläsning av Lars Gustafsson. Jag hoppade över den av praktiska skäl. Men med hjälp från min sambo så fick jag till sist tag i denna engelskspråkiga skrift utgiven av Svenska institutet 1964.
Det är en rätt harmlös genomgång av olika svenska dåtida debatter. Mest intressant är den för att den angreps hårt av Jan Myrdal vilket blev början på Lars Gustafssons och Jan Myrdals vänskap.

Delta science fiction av Jörgen Jörälv 
Bok om sf-förlaget Delta science fiction och dess upphovsman Sam J. Lundwall. Boken handlar även om dennes tidskrift Jules Verne-magasinet.
Samtidigt som jag läser boken håller jag också på att bläddra i och läsa första årgången av Folket i Bild/Kulturfront (jag fick de tio första inbundna årgångarna av tidskriften i 50-årspresent av min sambo). Det slår mej att det finns likheter mellan Folket i Bild/Kulturfront och Sam J. Lundwalls version av Jules Verne-magasinet. De startade ungefär samtidigt och tog bägge sitt namn från äldre tidningar. Dessutom skrev Sam J. Lundwall i början av 90-talet att "Min sf-verksamhet upphör ungefär samtidigt med Fria Pro, och av samma skäl: ifrågasättande av etablerade sanningar, vilket är science fictions förutsättning, är inte längre så accepterat som det var på 70- och 80-talet." (Fria Pro var ett teatersällskap som stod nära den vänster som Folket i Bild/Kulturfront tillhörde: det finns,en artikel om dem i ett av numren i den första årgången.)

Yellowface av Rebecca F. Kuang
En annan födelsedagspresent. Underhållande roman om bokbranschen. 

Den oavslutade litteraturen av Kristoffer Leandoer 
Essäer om författare som inte blir klara med sina böcker.

Tjärdalen av Sara Lidman
Hjortronlandet av Sara Lidman
Sara Lidmans två första romaner. Omläsningar. Jag har påbörjat en genomläsning av Sara Lidmans författarskap I kronologisk ordning. 

7800 demonstranter sporlost forsvunnet! og andre merkverdige historier fra 1970-åra av Jon Michelet
Norska vänsterradikala lätt humoristiska krönikor ursprungligen publicerade i Klassekampen. Här finns både det bra (som kritik av Vietnam-kriget) och det dåliga (en av texterna är ett stöd till de röda khmererna) från den tidens skandinaviska yttervänster. Ett fascinerande tidsdokument. 

Fantastic Four Vol. 3: The Impossable is Probable av Ryan North (text) och Iban Coello (bild) och Francesco Mortarino (bild) och Carlos Gómez (bild)
(Bild nedan av Iban Coello)

Perhaps the stars av Ada Palmer 
Sista delen i en märklig space opera-kvartett. Mycket av det som gör att böckerna står ut är hur Palmer leker med berättaren: en slags omvänd framtida Jack the Ripper-typ som berättar på 1700-talspastisch. Men detta gör också att böckerna förlorar något när man vänjer sej vid greppet och börjar förstå vad som händer.
Tror att jag kommer läsa om åtminstone första delen som lär bli annorlunda nu när jag begriper vad som pågått.

The complete Peanuts vol. 1: 1950-1952 av Charles M. Schulz
Första delen i den samlade utgivningen av Snobben. Boken innehåller också en lång intervju med Charles M. Schulz där man bland annat får reda på att Schulz aldrig gillade titeln Peanuts. 
Nåd av Linn Ullmann 
Norsk roman. 

Little House on the Prairie av Laura Ingalls Wilder
Amerikansk klassisk ungdomsbok. Trots att titeln namngett boksviten – och TV-serien – så är det här faktiskt andra boken i serien. Det som fick mej att läsa,den var att Lucy Ellmann skriver om den i Ankor, Newburyport. En intressant och underhållande roman.








Inga kommentarer: