måndag 29 september 2008

Läst i veckan


Rick Veitch - Heartburst and other pleasures

Huvudnumret i samlingen är seriealbumet Heartburst från 84. Ett svagare arbete än den direkt föregåend, och också nyligen återutgivna, Abraxas.
Renare stil i bilderna än Abraxas collageexperiment och senare Veitch grövre form.
En historia av typen ung man förlöses sexuellt och politiskt när han träffar en kvinna. Fast kvinnan är grönhyad. Också Vietnamallegori(utan extra kostnad).

Boken innehåller också ett par kortare berättelser. Bland annat ett av Rick Veitchs få försök i den självbiografiska genren (om man inte räknar Rare Bit Fiend -en drömdagbok i serietidningsform).
Samt den första versionen av Alan Moores "Mirror of Love". Rick Veitch är mest känd för sitt samarbete med Moore.(Supreme, Swamp Thing, Greyshirt m. m.).
"Mirror of Love" är en 8sidig historia om homosexualitet.(Outar Bob Dylan av någon anledning) Går långt in på de violettare delarna av Moores färgskala.

Horace Engdahl- Meteorer

Aforismsamling.
Fårvanansvärt banalt även med Engdahlska mått mätt.

Två självbiografiska romaner som bägge kallas dokumentärromaner (eller rättare på ena står det "en dokumentär roman" och på baksidan av den andra dokumentärroman.):

Josefine Adolfsson - Kårnulf was here

Tonårsnarkoman- och senare före detta tonårsnarkoman-berättelse.

och

Christina Palmgren Rosenqvist- En uppkomlings dagbok

Arbetarbarndomsskildring av klassiskt snitt.

Böckerna slog mej inte som särskilt dokumentära. En uppkomlings dagbok var rätt bra och Kårnulf was here var rätt dålig(det är en debut dock).

Inga kommentarer: