lördag 13 juli 2013

Det bombade ögat av Carl Johan De Geer


- Men tänk om man kunde frigöra den energi som egentligen finns i papperet, i själva atomerna.

Carl Johan De Geers första roman Det bombade ögat (1982) blandar surrealistiska sekvenser med referenser till så kallad låg litteratur som Mickey Spillane och den svenska SFtidningen Häpna Ett nummer av tidskriften som inte gavs ut i vår verklighet blir huvudpersonen Nuttes biljett till en absurd värld.

Referenserna till science fiction är många. De Geer skrev en artikel i DN för ett par år sen att han hade en stor samling amerikanska SF-böcker som han gav bort när han gick och blev kommunist.
Det är emellertid snarare en absurd berättelse än ett rent sf-äventyr.

Den som har läst De Geers artikelsamling Mandrake finns inte mer känner igen många av händelserna såsom självbiografiska. Såsom Nuttes avundsjuka över hur lätt hans vänner snattar. Eller de pettingregler som här uppskruvade blir till lagtavlor för det underland Nutte hamnar i.

Blandandet av dessa memoarinslag med de hårdkokt absurda styckena gör att boken förutom att vara rolig (och den är väldigt rolig) får lite mer tyngd.

Det bombade ögat har getts ut tillsammans med uppföljaren Kyss mej dödligt(en Spillanesk titel) och ytterligar en kort nyskriven roman i samma serie i en volym med undertiteln Tre böcker i en.

(Repris med anledning av Carl Johan De Geers 75-årsdag. Inlägget något reviderat.)
Andra De Geer-inlägg: 
Res aldrig på enkel biljett
Om Håkan Alexanderssons och De Geers filmatisering av Kyss mej dödligt
Carl Johan De Geer och Werewolf of London
Om Carl Johan De Geers självbiografiska film Med kameran som tröst.

Inga kommentarer: