måndag 14 juli 2014

10 bra franska böcker

Då jag haft tre tidigare listor med franska böcker (en med romaner, en med böcker som inte är romaner och en med diktsamlingar - det finns länkar längst ner i inlägget) så borde rubriken kanske vara 10 bra franska böcker, del 4. Men i vilket fall så firar vi Bastiljens fall med denna lista.

Smaken av Muriel Barbery

Simone de Beauvoir - Brigitte Bardot & Lolitasyndromet
"Jag träffade ett barn som grät för att portvaktens son var död; hans föräldrar lät honom gråta, och sedan blev de irriterade. 'Den lille pojken var ju ändå inte din bror!' Barnet torkade sina tårar. Men det var en farlig lärdom. Onödigt att gråta över en främmande liten pojke: Det må vara hänt. Men varför ska man gråta över sin bror?" (övers. A. P. Fredlund)
Existentialistiska essäer. Titeln och omslaget är egentligen lite missvisande. Då titeltexten är skriven senare än resten av texterna och delvis är av annan karaktär.

Nina Bouraoui - Intet liv
Nina Bouraouis andra roman. Om en kvinna som bor på en kyrkogård och minns sin barndom. Kort men tät lyrisk berättelse.

Emmanuel Carrére - Vinterskola
En pubertetsskildring där huvudpersonen läser skräckberättelser. Skrämmande bra.

Éric Chevillard - I taket
"förresten finns det inga vargar, påpekar Madame Stempf, deras spår i snön är bara bläckplumpar på sagoförfattarens papper för att han är för lat för att skriva rent en gång till, han föredrar att smutskasta dessa mystiska kringvandrande varelser, helt och hållet påhittade, och skyller på dem varje gång han har slukat en flickunge."
(övers. Anna Säflund-Orstadius)

Marguerite Duras - Lol V. Steins hänförelse

Jean Genet - Matrosen och stjärnan
"Må läsaren undfly synden medan han inom sig själv, i sin egenskap av läsare och i kraft av vårt ord, upptäcker dessa hjältar som hittills dolt sig i honom..." (övers. Nils Kjellström) En av dessa hjältar i Matrosen & stjärnan är Georges Querelle, en matros som har som hobby att mörda.
Till skillnad från Genets övriga romaner är denna inte självbiografisk. Men har samma tema om brott och homosexualitet som de andra böckerna. Den kom i nyutgåva förra året.

Alfred Jarry i urval
Innehåller pjäserna Kung Ubu och Den fjättrade Ubu. Samt den mycket roliga patafysiska klassikern Dåd och idéer av Doktor Faustroll. Det kom senare ut en något utökad version av boken kallad Far Ubus läsebok.

Georges Perec - Livet. En bruksanvisning
En roman som är lika bra som sin titel.

Jean Paul Sartre - Tystnadens republik & Sartre om Sartre
Urval ur Jean Paul Sartres bokserie Situations. Essäer och artiklar.

Tidigare 14 juli-listor:
10 bra franska romaner
(här har dock en belgisk franskspråkig roman lyckats lura sej in)
10 bra franska böcker
(ej att förväxla med dagens inlägg)
10 bra franska diktsamlingar
10 bra franska filmer
5 bra franska skivor

Inga kommentarer: