lördag 2 juni 2018

Fem bra böcker av Slas

I dag så skulle den svenska författaren Stig Claesson, även kallad Slas, ha fyllt 90 år. Slas var en produktiv författare och jag har inte ens läst hälften av hans böcker. Men nedan är fem mycket bra böcker av honom i kronologisk ordning.


Vem älskar Yngve Frej
Vem älskar Yngve Frej är ett av Slas mest kända verk. Mycket på grund av filmatiseringen. Filmen är bra men boken är ett snäpp bättre. Handlar om en man som en dag uppfinner ett fornminne.

På palmblad och rosor
"Han såg mot solen och han andades in luften och tände en cigarett och han kände sig som Humphrey Bogart i Sierra Madres skatt.
  Don't you like the fresh air?
  Yes, but I like my fresh air mixed with tobacco."
Frågan om huvudpersonen inte gillar frisk luft återkommer flera gånger i boken. Ett exempel på hur Slas använde sej av upprepningar i sina böcker.
Även denna har filmatiserats (liksom Henrietta nedan). Den filmen är lite svagare. Men finns att se på  SVT play nu.


Bortom de berg och den skog vari alla sagor skapas
Om du är min ålder och säkert även om du är i en del andra åldrar så är det stor chans att du först mötte Slas berättelser och teckningar med hans barnprogram. Ett par av dessa gavs också ut som böcker av Sveriges radio. Detta är en av dem.

Henrietta ska du också glömma
På baksidan av Henrietta ska du också glömma står det att det är den tredje boken i en trilogi om Sverige. De två tidigare är då Yngve Frej och palmblad och rosor. Och böckerna kan väl sägas höra ihop tematiskt. Den här handlar om en man som har en turnerande porrshow. En av showens attraktioner är en exhibitionistisk kommunist. Men det är en vackrare och sorgligare berättelse än den beskrivningen kan få en att tro.


Om vänskap funnes
En självbiografisk roman om Slas vänskap med först Pär Rådström (bilden på omslaget ovan är Slas teckning av Pär Rådström) och några år senare med Pär Rådströms son Niklas Rådström.

1 kommentar:

viagrajakarta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.