torsdag 31 oktober 2019

Läst i oktober

Jag läste bara ett ensiffrigt antal böcker den här månaden. Till en del på grund av en rejäl höstförkylning. Men böckerna jag läste var alla bra.

Rhiannons svärd av Leigh Brackett
Klassisk space opera.

Nattmusik för dagsländor av Eva-Stina Byggmästar
"Det var jag som gjorde solen/avundsjuk – hon ville en gång äga/ett lika brinnande hjärta/som mitt – hon sträckte sin hand/mot mitt bröst:/tjuverskan//Men det var/redan ditt – du var dess rätta ägare,/du var den tändande gnistan"
Eva-Stina Byggmästars nya diktsamling. Jag var väldigt förtjust i den här.

Röd epik av Joshua Clover
"Dikten måste vara på upploppens plundringarnas barrikadernas ockupationernas manifestens kommunernas slagordens eldens samt fiendens sida."

Stavkyrkodikter av Jo Eggen
"Ormslungor, fågelklor, bladverksvingar, hundnosar/är liksom drakar som vaktar något helt annat/på en hylla som inte är där/som runda svarta hål visar fram/och öppnar oktober" övers. Ann Jäderlund

I rörelse av Athena Farrokhzad
"och medan löven utanför mitt fönster färgar marken röd/skriver jag till dig/för att det också i grymma tider ska finnas sånger/om annat än grymhet"

Ensamtal av Ann Jäderlund
"Lilla blomma/du brister"
Dikterna i Ann Jäderlunds senaste diktsamling är lite enklare och mer direkta än de vanliga jäderlundska samtidigt som man känner igen hennes röst.

Lucy av Jamaica Kincaid
Min första Jamaica Kincaid, men nog inte min sista.

The Farthest Shore av Ursula K. Le Guin
Inläsning

Nick Fury, Agent of S. H. I. E. L. D. Masterworks Vol. 2 av Jim Steranko
Nick Fury var en James Bond-kopia. I den här serien hittade Jim Steranko sin stil. Och den är mycket mer spännande än de tråkiga filmerna som inspirerade den.


Inga kommentarer: