lördag 14 mars 2020

Tio av P. C. Jersilds bästa böcker

I dag fyller den svenska författaren P. C. Jersild 85. Nedan är tio av mina favoriter av hans böcker, kronologiskt ordnade. Länkarna går till inlägg om böckerna här på bloggen. Men det är ofta rätt korta inlägg.


Calvinols resa genom världen
Jersilds genombrottsroman. En roman där vi följer Calvinol genom världshistorien i olika skepnader. Bokens motto är "Vår världsbild är en skepparhistoria." Jersild tillskriver citatet Rabelais men han har hittat på det själv. Enligt en senare bok sökte en svensk litteraturvetare förgäves efter citatet i Rabelais verk. Det är en mycket rolig bok.

Grisjakten
En byråkrat får till uppdrag att avliva alla grisar på Gotland. En roman som gav upphov till subgenren den svenska byråkratromanen. Och är fortfarande den bästa av dessa.

Drömpojken
En av Jersilds märkligaste böcker. En thriller berättad med drömlogik.

Stumpen
Roman om en alkoholiserad uteliggare. Gick som följetong i FiB/Kulturfront. (Jag läste en gång en text där en fibbare var arg över att han inte gav dem den betydligt populärare Barnens ö i stället.)

Barnens ö
"Bra, säkrast att behålla de här tankarna hemliga så länge. För om det nu var så att andra människor verkligen fanns och det blev uppenbarat att Reine gått omkring och trott att det inte var så, utan att han skulle vara ensam i hela universum, då skulle en massa ha anledning att bli förbannade. Inte bara Gud utan också klasskompisarna. Vilken jävla stil, skulle de säja när de jagade honom; gå omkring och påstå att inte vi finns!"

En levande själ

Huvudpersonen i romanen är en hjärna som flyter i en tank. Romanen (eller snarare första delen av romanen) blev till en kortfilm för några år sen. En hyfsad filmatisering. (Inlägget på länken handlar egentligen mer om Erik Beckman och om vad som ska räknas som science fiction än om Jersilds roman).

Professionella bekännelser
Jersild skriver om sina böcker. Mycket underhållande bok. Förra året gav Jersild ut en bok om att skriva (Skriv först. Fråga sen) som kan ses som en tematisk fortsättning på den här.

Efter floden
"Men jag har mycket svårt att föreställa mig flera hundra personer tillsammans. Hur är det möjligt att skilja dem åt?"
Svensk efter-katastrofen-roman när den är som bäst.

Geniernas återkomst
Berättelser om mänsklighetens historia, från våra anfäder homoniderna till kloner i framtiden.

Sena sagor
En handfull människor blir plötsligt färgblinda. Vi får följa läkaren som utreder fallet. Sena sagor kom år 1998 vilket är ett tag sen. Jersild har hunnit skriva en hel del sen dess.

(Det här inlägget är en repris från när P. C. Jersild fyllde 80 år. Men texten är utökad.)

Inga kommentarer: