måndag 3 oktober 2022

Läst i september

I september läste jag hela 24 böcker. En del av dem var visserligen omläsningar. Men ändå en utmärkt läsmånad med många bra böcker lästa.

Falk med sol av Ra'ad Abdulkadir
Irakisk poesi. Volymen ingår i Lilla Serien och följde med senaste Lyrikvännen. 
"Forntida eller samtida / Det finns ingen skillnad / mellan moln och moln, alla är moln" övers. Jasim Mohamed

Innerligt av Margaret Atwood
Kanadensisk poesi.
"Somliga var klarröda, andra lila / somliga bruna, andra vita eller / citrongula" (ur Septembersvamp) övers. Inger Johansson

Magnificat av Linnea Axelsson 
Svensk-samisk roman.

Daniels bok av E. L. Doctorow 
Jag har tidigare lite sett E. L. Doctorow som ett one-hit-wonder med den underbara Ragtime som hans hit. Men den här romanen visar att jag haft fel.

Åsnans år av Athena Farrokhzad 
Dikterna i Athena Farrokhzads nya diktsamling handlar om åsnor. Jag tycker mycket om den. 
"Hon jublar, hon skriar, hon ylar som vargen / Jag ska måsna varenda påsna, era kråsniga blåsnegåsar / På mig rimmar ingenting"

Strejk. Från Satans svarta kvarnar till gigekonomin av Jesper Hamark
Bokcirkelbok 

Beyond Palomar av Gilbert Hernandez 
Luba and Her Family (Luba and Palomar 4) av Gilbert Hernandez 
Jag fortsätter läsa Gilbert Hernandez Palomar-serier. De i Beyond Palomar var nya för mej medan jag hade läst flera av serierna i Luba and Her Family (bilden är från den senare).

Tilltalande bilder: Genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyn och Fib aktuellt av Anja Hirdman

Konspiration Akvitanien av Robert Ludlum
Politisk thriller. Jag har bara läst en Ludlum tidigare: Identitet Kain som filmades som The Bourne Identity (men jag läste boken innan filmen kom och jag har aldrig sett den eller de många uppföljarna).  Thrillern är en genre som jag inte läst så mycket av men jag var positivt överraskad av Identitet Kain. Den här om en högerextremistisk militär internationell konspiration för att ta över världen är inte lika bra men ibland som i scenerna där hjälten är på flykt i Västtyskland så känner man igen det som gör Identitet Kain till en spännande läsning. 

Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof 
Dansk roman. Den första i en planerad romansvit. Jag har tidigare läst och tyckt om Asta Olivia Nordenhofs poesi. Jag tyckte om den här romanen med.

Dagböcker och brev 1962–1974 av Lena Nyman 
Utgivna av Isabel Andersson som gjorde dokumentären Lena om Lena Nyman. Den filmen lånade mycket från Lena Nymans dagböcker.

Läs mina läppar av Lina Rydén Reynolds
"Mörkret är ett annat väder och en annan kväll / Imorgon är det jobb igen"

The Last Girlfriend on Earth and other Love Stories av Simon Rich
Humoristiska noveller om kärlek. Sitcom-serien Man seeking woman bygger på den här samlingen och jag läste den efter att jag sett klart TV-serien. Flera av novellerna har ingen motsvarighet i serien. Och en del som den inledande novellen "Unprotected" är rätt löst tolkade. 
Berättarjaget i "Unprotected" är en kondom. Novellen lyckas bli rätt rörande. Medan avsnittet med den talande kondomen i TV-serien är mer som man tänker sej en sketch med en talande kondom. 
Andra noveller är rätt troget tolkade i serien. Som den om mannen som går på blindträff med ett troll eller exet som dejtar Adolf Hitler. 

För vem talar jag framtidens språk av Göran Sonnevi 
Göran Sonnevis nya.
"Varje människa virvlar Själva tiden virvlar / Då också den stora matrisen Det stora tecknets böljande rörelser / också i den redan höstklara luften  I morgon september"
Göran Sonnevi fyller år i dag – hipp hipp hurra!

Eksistentiel nødvendighed av Christian Rømer Stokbro
Essäsamling på danska men utgiven på svenskt förlag. Texter om litteratur och filosofi. Jag tyckte särskilt om texterna om Inger Christensen, Morten Chemnitz och Mattias Jeschko-Edberg. Och jag blev sugen på att läsa Nicolaj Stochholm. 

Götiska rummen av August Strindberg 
Näktergalen i Wittenberg av August Strindberg 
Bägge dessa blev jag inspirerad att läsa när jag läste den senaste volymen Strindbergs brev där han skriver om dessa. Näktergalen i Wittenberg är en pjäs om Martin Luther som jag på något sätt missat läsa förut.
Götiska rummen (fristående fortsättning på Röda rummet, föregångare till Svarta fanor) var en omläsning. Det är den strindbergskaste av romaner.
Lustigt nog har utgåvan jag läste (utgiven på det maoistiska Oktoberförlaget) som bilaga en recension av romanen när den kom ut skriven av Fredrik Ström, författaren till boken nedan.

Rebellerna V: Nya himlar och en ny jord av Fredrik Ström. 
Omläsning. Sista delen i Fredrik Ströms klassiska krönika om den svenska arbetarrörelsens framväxt.
Det har varit roligt och intressant att läsa om romansviten. Att läsa om sviten var mitt sommarläsprojekt så nu är sommaren slut.

Ett landskap : dagbok, fragment 54-58 av Birgitta Trotzig 
En berättelse från kusten av Birgitta Trotzig
Utkast och förslag av Birgitta Trotzig
Levande och döda av Birgitta Trotzig
Jag håller på och läser igenom Birgitta Trotzigs författarskap i kronologisk ordning. Ett landskap och En berättelse från kusten var nya för mej medan Utkast och förslag (en essäsamling) och Levande och döda (en novellsamling) var omläsningar. 
Ett landskap innehåller mest anteckningar om religion och jag tror aldrig jag tyckt kristendomen vara så främmande och märklig som här (ett typiskt fragment lyder "Det finns inget ljus från människornas värld som i något ögonblick, ens det svåraste, skulle vara att föredra framför ditt mörker."). Trots eller på grund av detta är det en intressant läsning. 
En berättelse från kusten är den bästa av böckerna jag hittills, en mörk historisk roman som utspelar sej i Åhus.

Dead Astronauts av Jeff Vandermeer 
Weird fiction.












Inga kommentarer: