måndag 31 oktober 2022

Läst i oktober

Birgitta Trotzig tar störst plats bland böckerna jag läste den här månaden. I min genomläsning av hennes verk i kronologisk ordning har jag nått 70-talet. Men jag läste en hel del annat bra också. 

Graceland av Chris Abani
Nigeriansk roman. Min första Abani men jag är sugen på att läsa mer.

amma arbete arv, red. av Anna Arvidsdotter och Marie Hållander 
Antologi utgiven av Föreningen Arbetarskrivare med dikter och noveller om arbete både av etablerade författare och debutanter. 
En av novellerna i den har min vän Richard Ströberg skrivit. Den handlar om hans liv som busschaufför. Den var bra.

Ducks av Kate Beaton 
Tjock tecknad serie om när Kate Beaton var oljearbetare. Väldigt bra. 

Allt vill jag fatta i min hand av Gunnar Björling
Urval av Gunnar Björlings efterlämnade dikter
"Att människa / att tala med / att strida med / att se och vara med / att glädjas / och att lida med /att längta eller / sakna / o att älska"

Spionage, red. av Jan Broberg
Antologi med spionhistorier (liksom Läsfeber nedan en En bok för alla-bok). Jan Broberg redigerade flera antologier med olika slags deckar- och kriminallitteratur. Jag skrev om ett par av dem HÄR. Just den här antologin får mej mest att känna att spiongenren inte är för mej (men jag gillade Ambrose Bierces bidrag). Och det är ju också bra att veta.

Liknelsen om sådden av Octavia E. Butler
Afroamerikansk dystopisk roman.

Anne Franks dagbok: den oavkortade originalutgåvan
Den här har jag hållit på och läsa under en lång tid i sakta mak. Så att jag kom att läsa ut den nu när den blev aktuell på ett bisarrt sätt var en slump.
Boken är ofta en rolig och charmig läsning. Vilket bara gör den mer drabbande. Jag visste ju hur det slutar men det är så sorgligt när man kommer till raden "Här slutar Annes dagbok". 

Bakom TV'n ändrades ljuset: 56 politiska dikter valda och kommenterade av Göran Greider
Varje dikt i den här antologin med (vänster)politisk poesi följs av en text om dikten av Göran Greider. Vilket gör att den påminde mej om Folke Isakssons klassiska Gnistor under himlavalvet. Jag tyckte mycket om boken.

Three Sisters av Gilbert Hernandez 
Samlingsvolym där jag läst en del av serierna tidigare (främst dem i albumet High Soft Lisp). 

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött av Henrik Johansson
Robert Bly skriver till Tomas Tranströmer  (i brevsamlingen Air Mail) och frågar vilka arbetarpoeter det finns i Sverige och Tranströmer svarar att det finns inga.
Tranströmer hade fel redan då på 60-talet och han skulle haft ännu mera fel i dag då det kommit flera intressanta arbetarpoeter. Exempel finns i antologin amma arbete arv ovan och i den här diktsamlingen av Henrik Johansson om olika jobb och praktikplatser han varit på. Humoristiska dikter ofta skrivna i dialog-form på ett sätt som fick mej att tänka på en del av Brechts dikter.
"Journalisten sa: / Men är det då inte bättre att / jobba på bokmässor / än på bageri. / Jag sa: / Nej. / Men det får man väl inte säga / i klassresenärernas rike."

Läsfeber, red. av Torgny Karnstedt 
Charmig antologi med texter om läsande. En del (som en text av dåvarande kulturministern Bengt Göransson) skrivna för antologin. Boken gavs ut på En bok för alla. Torgny Karnstedt är en arbetarförfattare som fyllde 70 år tidigare i år. Mest känd för fabriksskildringen Slamfarmen. Mitt ex av Slamfarmen är också passande nog i En bok för alla.

En bok om science fiction, fantastik, futurism, robotar, monster, vampyrer, utopier, dystopier och annat märkvärdigt och oväntat och osannolikt av Sam J. Lundwall
Det är fint med titlar som förklarar vad läsaren kan förvänta sej.

Hits & Misses av Simon Rich
Humoristiska noveller. Liksom The Last Girlfriend on Earth så har också den här novellsamlingen ett tema. Här är temat kändis- och konstnärskap.

Vackra värld, var är du av Sally Rooney 
Jag tyckte mycket om den här romanen. 

Peanuts Every Sunday Vol. 4: 1966 – 1970 av Charles M. Schulz

August Strindbergs Brev 15: April 1904 – april 1907

Sophies val av William Styron
Det här är en rätt märklig roman då den blandar en berättelse om en ung författare som försöker förlora oskulden med en skildring av ett koncentrationsläger. Titelns val som har med Auschwitz att göra kommer sent i boken.
Skillnaden på ton i de olika avsnitten i boken kan säjas understryka ett tema I boken: Att massmorden i koncentrationslägren pågick samtidigt som helt vardagliga händelser.
Men romanen hade varit starkare om sex-eskapaderna tonats ner.

Sveket av Birgitta Trotzig
Ordgränser av Birgitta Trotzig 
Teresa av Birgitta Trotzig
Sjukdomen av Birgitta Trotzig 
I kejsarens tid av Birgitta Trotzig 
Sveket, Teresa och Jaget och världen har jag läst förut (den sistnämnda titeln har jag skrivit om på länken). Jag var helt säker på att jag hade läst Sjukdomen – jag måste ha blandat ihop den med Sveket – och har till och med ibland rekommenderat romanen. Men jag står bakom den rekommendationen. Det är en väldigt bra roman.

Worldwar: In the Balance av Harry Turtledove
Kontrafaktisk sf-roman där jorden invaderas av rymdödlar år 1941 mitt under andra världskriget och de stridande parterna tvingas gå samman och slåss mot rymdödlorna.

Year of the Tiger: An Activist's Life av Alice Wong
Självbiografiska essäer, podd-manus och twitter-trådar och ett korsord (ja, jag gjorde korsordet) om att vara funktionshindrad.










Inga kommentarer: