onsdag 5 februari 2025

Böcker lästa i januari

Nu har jag börjat läsa igenom Jan Myrdals författarskap I kronologisk ordning. Tidigare har jag på samma sätt läst genom Per Olov Enquists, Birgitta Trotzigs, Lars Gustafssons och Sara Lidmans verk. Det har varit givande att läsa dem. När jag valt författare att läsa har jag valt såna där jag redan läst en stor del av deras produktion så mycket blir omläsningar (jag tror inte det hade varit ett bra sätt att närma sej ett för mej nytt författarskap), där de skriver olika slags böcker och (så klart) författare som jag uppskattar.
De första Jan Myrdal-böckerna och de andra böckerna jag läste förra månaden:

Samling av Natasha Brown
Kort debutroman som jag läste för att Ali Smith blurbade den. Rätt lättviktig tyvärr. 

Slouching Towards Bethlehem av Joan Didion 
Den här essäsamlingen var min första Joan Didion och jag måste säja att jag blev lite besviken på den även om titelessän var intressant. 

Löven faller utför orons brant av Willy Granqvist 
Det här verkar vara i stort sett allt av Willy Granqvist som inte tidigare hade getts ut i bokform och trots att boken är tunn hade det varit bättre med ett urval. Men en del dikter och texter blixtrar till.
"Man vänder sig om en eftermiddag / Och hör ljuden av allt det där / Som man inte tror kan finnas. / Allt det där som horisonten åt upp. / Allt det där som är sant. / Allt det där som mörknar och ljusnar. / Allt det där."

Det kinesiske rommet av Jan Grue 
Ny norsk science fiction-roman om en nära framtid där ett AI-virus sprids och gör människor till algoritmstyrda utilitarister. Boken följer en grupp människor i olika delar av världen och hur de påverkas av detta. Mycket intressant och bra bok.

Orbital av Samantha Harvey 
Julklapp. Kort roman om en grupp astro- och kosmonauter. Utspelar sej mestadels i rymden men är ändå inte science fiction (men borde vara intressant den som gillar mer litterär sf). Deras rätt händelsefattiga liv ute i rymden skildras med en stark lyrisk kraft.

I senaste laget av Claire Keegan
Novell men utgiven i egen volym.

Mina män av Victoria Kielland
Norsk roman om en kvinnlig seriemördare. Baserad på verkliga händelser. Det tar ett tag innan morden börjar och det känns som det blivit en bättre roman utan mord. 

Gräset sjunger av Doris Lessing 
Bokcirkelbok. Doris Lessings debutroman. Jag trodde jag hade läst den här men det verkar jag inte ha gjort (undrar hur många böcker jag trott jag läst som jag inte egentligen läst, det kanske är allihopa). En fängslande läsning men Doris Lessing har ändå skrivit bättre böcker senare (om jag nu läst dem)

What if? av Randall Munroe
En samling texter där skaparen av webbserien xkcd svarar på vetenskapliga frågor han fått från sina läsare. Undertiteln är "Serious scientific answers to absurd hypothetical questions". Ett löpande skämt är att Randall Munroe skriver "citation needed" efter påståenden som att rymden är stor. Mycket underhållande bok. Julklapp från min sambos äldsta son.

Pubertet av Jan Myrdal 
Bok skriven av den 19-åriga Jan Myrdal utgiven först 42 år senare. Dikter och noveller. Manuset blev då refuserat och även om det finns lovande bitar här så var det inte en självklart felaktig refusering. Det märks att den äldre Jan Myrdal som skrivit förordet (som förklarar varför han låtit ge ut boken efter alla dessa år) är en betydligt bättre skribent än den unga Jan Myrdal som skrivit själva boken. Men dessa ungdomsdikter har något typiskt ungdomstrotsigt som gör de värda att läsa. 
Boken är illustrerad av den då lika unga Svenolov Ehrén så man får både hans och Jan Myrdals första skaparförsök för pengarna. Omläsning. 
"Detta är jag Jan Myrdal / som alltid skådat given häst i munnen / (ska man bindas av tacksamhet / bör man ha något att vara tacksam över)"

Folkets hus av Jan Myrdal 
Pjäs utgiven på eget förlag av Jan Myrdal. Introducerar den fiktiva staden Ljungsvik där flera av Jan Myrdals tidiga romaner utspelar sej.

Jan Myrdals riktiga debut utgiven på förlaget Tiden. Mer om den på länken. Omläsning. 

Jubelvår av Jan Myrdal 
Den första och bästa av en serie satiriska romaner Jan Myrdal skrev på 50-talet (Hemkomst har satiriska inslag men är mestadels en realistisk berättelse). Mycket rolig och absurd berättelse som leker med romanformen på ett vanvördigt sätt. Omläsning. 

Bluets av Maggie Nelson
Funderingar kring färgen blå. Författarens favoritfärg. Jag kom inte igenom hennes Argonauterna men tyckte bättre om den här. Julklapp.

Allvar på riktigt av Joakim Pirinen
Tjockt urval med serier som inte tidigare publicerats i albumform från Joakim Pirinens 40-åriga tecknarkarriär. Här finns prov på alla sidor av Joakim Pirinen. 

Intermezzo av Sally Rooney 
Tyckte mycket om den här senaste av Sally Rooneys romaner. Men funderar på att läsa om bara den ena av brödernas (schackspelarens) kapitel i romanen om något år för att se om inte den boken skulle bli ett snäpp bättre.
Julklapp. 

Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
Till skillnad från med Gräset sjunger ovan så visste jag att jag inte hade läst Dorian Grays porträtt förut men det kändes ändå som om jag hade gjort det eftersom historien är så välkänd. Den stora skillnaden här mot när jag stött på Dorian Gray i andra berättelser är att han alltid redan i dem brukar vara korrumperad medan man här träffar honom när han ser ut som på sitt porträtt.
(Jag läste den nyutkomna Bakhåll-utgåvan som utgår från originalmanuskriptet innan en del antydningar om homosexualitet städats bort.)


 





onsdag 8 januari 2025

Böcker lästa i december förra året

Jag läste 183 böcker (om jag räknat rätt) förra året. Tolv av dem läste jag förra månaden. 

Kärlek i det nya årtusendet av Can Xue 
Kinesisk roman. Min första Can. Den var riktigt bra. 

På folkhemmets bakgård av Vilhelm Ekensteen 
Debattbok från 1968 om de funktionshindrades situation. Författaren var själv rörelsehindrad. 

Yllet av Lars Gustafsson 
Bokcirkelbok. Omläsning. Den här läste jag om sist så sent son förra året som del i min kronologiska genomläsning av Lars Gustafssons författarskap. Jag har nyligen börjat på ett till sådant projekt med en ny författare. Mer om det får ni läsa i genomgången av januari månads läsning.

Femton år. Den revolutionära våren av Vigdis Hjorth
Norsk roman. Min andra Hjorth.

De jordbundna av Emma Kanckos 
"Hade det inte varit för / alla dessa väggar / hade mitt medvetande / flutit ut bland / stjärnorna."
Finlandssvensk science fiction-poesi utgiven på Vendels förlag. 

The Burning God av R. F. Kuang 
Den sista boken jag läste 2024. Tredje delen i en fantasy-trilogi som lånar ur den kinsesiska 1900-talshistorien (som G. R. R. Martin lånar från engelsk historia). Här kan man känna igen drag från den långa marschen bland annat. En imponerande debut som ofta är underhållande men det finns en svaghet i försöket att berätta en allegori om Mao Zedong och bortse från i stort sett hela hens ideologi. 

Posten av Ludvig Köhler 
Jag tyckte mycket om de första två tredjedelar av den här svenska romanen där huvudpersonen jobbar på posten. I den tredje delen blir det en mer normal svensk samtidsroman där vår hjälte är ute på internet hela tiden. Men de två första delarna är starka nog att jag kan överse med det.

Den svarta enhörningen av Audre Lorde 
"Jag är frestad / att plocka isär dig / och återskapa dina öppningar / din tunga dina sanningar dina köttiga altare / till min egen bortglömda bild / så att jag kan vara säker på att hitta dig / när den här dimman lättar / tjudrad som en get / på mitt hjärtas innergård."
Övers. Athena Farrokhzad

Nästan-drömmar av Jean-Joseph Rabearivelo
Klassisk poesi från Madagaskar utgiven på Vendels förlag. 
"Men dagar, med tiden lika oräkneliga / som dina skiftande blad, må falla ned i evigheten, / och de sju nätterna må sjufaldigt förtäta tidens natt, / så länge jag kan plocka morgnar i blom"
Övers. Eric Luth

Farväl till Panic Beach av Sara Stridsberg 
Mycket sarastridsbergs roman som ändå lyckas kännas annorlunda än hennes tidigare böcker.

Tuggummikuleskogen av Niels Vonberg 
Jag var redaktör för Niels Vonbergs debutdiktsamling (utgiven på Vendels förlag) så det här var inte första gången jag läste dikterna men första gången jag läste den fysiska boken. Du borde också läsa den.
"man samlas runt muren / spottar ut blåbärssaliv / den ger näring till tuggummikuleskogen / man får plocka tuggummikulor / för att hitta en berättelse / i kulans olika skikt"

The Two Towers av J. R. R. Tolkien 
Något som förvånade mej är hur lång tid det tog innan Frodo och Sam dök upp i den här andra boken i serien. Det och att man får reda på att hobbitarna i hobbitbyn brukar äta fish and chips.