måndag 28 januari 2013

Jan Myrdals stora och lilla pris

Jan Myrdal-sällskapet har låtit meddela att Maj Sjöwall tilldelats Jan Myrdals stora pris. Medan Jan Myrdals lilla pris går till filmregissören Gabriela Pichler.
"– Jag är oerhört glad", säjer Sjöwall  till Hallands Nyheter.
Pichler har gjort den hyllade filmen Äta, sova, dö. Som jag ännu inte hunnit se. Men det ska jag. Det är nog ett bra val.
Sjöwall är mest känd för de tio kriminalromaner hon skrev samman med Per Wahlöö. Jag har bara läst en av dem och några kapitel här och där när de gått som följetonger i svenska tidningar. En av de romaner som jag läst delar av på det sättet är Den vedervärdige mannen från Säffle som var förlagan till Bo Widerbergs lysande film Mannen på taket (det lär också ha gjorts en del sämre filmer av böckerna.)
Sjöwall/Wahlöös böcker har haft ett stort inflytande på kriminalgenren. Men Sjöwall kan tyckas vara en rätt så annorlunda författare än Myrdal.
Myrdal är visserligen något av ett deckar-fan. Och har bland annat skrivit om den franske kriminalförfattaren George Simenon. Och ett efterord till en av de första romanerna om ett brott, En dunkel historia av Honoré de Balzac. Med lite god vilja skulle man kunna räkna Myrdals roman Badrumskranen (1957) som en slags deckare (min mor brukar också framföra teorin att det är Myrdal som är Bo Baldersson).
Som en framstående samhällskritisk författare så är väl Sjöwall ett rimligt val.
Jan Myrdal-sållskapet brukar beskriva de här priserna som ett alternativ till andra litterära priser. Sjöwall har emellertid uppmärksammats mycket på senare tid (och framstått som väldigt sympatisk i de intervjuer hon gett). Och Pichler fick nyligen flera guldbaggar. Vilket väl kan få en att fråga sej hur alternativa de här priserna egentligen är. Nu är det väl bara namnen på priserna som kan säjas vara kontroversiella.

Inga kommentarer: