tisdag 17 december 2013

Men mitt namn var Elisa DaneNär jag först hörde ryktet att Nick Cave skulle spela in en duett med Kylie Minogue så trodde jag inte på det. Men det gjorde han som bekant. Och "Where the wild roses grow" är fortfarande Nick Cave & The Bad Seeds största hit.

Låten var första singeln till Murder Ballads. Som tidigare nämnt i kalendern så kallas en slags Nick Cave-sånger för "murder ballads" på noterna till Firstborn is dead. Och dödssiffran i Caves samlade låtproduktion hade redan tidigare varit rätt hög.

Sångerna på Murder Ballads handlar om mord och elände. Ibland är Cave offer, ibland förövare. 
På skivan finns två duetter som utgår från äldre traditionella sånger. "Henry Lee" som Cave sjunger samman med P. J. Harvey är en omarbetad Child-ballad (sång nedskriven av den skotske sångsamlaren Child). Här är det Cave som blir mördad.

I "Where the Wild Roses Grow" är Cave mördaren.  Texten är inspirerad av "Down in the Willow Garden" som bandet också gör en version av som b-sida till "Where the Wild Roses Grow"- singeln.

"Down in the Willow Garden" är en traditionell sång som ofta går under namnet Rose Conelly. Vilket då är namnet på den mördade kvinnan.
I refrängen på "Where the wild roses grow" framgår att händelsen har blivit en berättelse. Offret, så att säja spelat av Minogue sjunger att de kallar henne "the wild rose" men att hon inte förstår varför de kallar henne så då "my name is Elisa Dane".
När hennes fall förvandlades till en sägen förlorade hon sitt namn.

Numera låter Murder Ballads lite splittrad. Som om temat är det enda som samlar sångerna samman. Men spåren var för sej är nästan alla bra. Och "Where the wild roses grow" är väldigt bra. Fastän folk gillar den.
 
Minogue spelade samman med Cave förra året in en ny version till sin skiva The Abbey Road Sessions. Det är en bra version.

Inga kommentarer: