måndag 9 december 2013

Here I go, knockin' on Joe
O Jailer, you wear a ball-n-chain you cannot see You can lay your burden on me You can lay your burden down on me You can lay your burden down upon me But you cannot lay down those memories.

Vi stannar kvar i fängelsemiljön en stund.
På baksidan av Nick Cave And The Bad Seeds andra LP  The Firstborn is Dead finns förutom låttexterna korta kommentarer till sångerna. På ett ställe pratas det om Nick Caves många "murder ballads" flera år innan albumet med samma namn. Om "Knockin' on Joe" säjs att titeln betyder att skada sej själv för att slippa arbetas i fängelset. Jag tror inte jag har stött på uttrycket någon annanstans. Men det ger en rätt mörk innebörd åt omkvädets klagande "Here I go! Knockin' on Joe!"

Det är en rätt lång låt. Över sju minuter. Men det märks knappt. Om jag tvunges välja vore detta mitt favoritspår med Nick Cave.


5 kommentarer:

Spiring sa...

Ett av de tjusigaste omslagen också, tänker främst på baksidan med sina små låtbetraktelser och bandfotot. När jag, dumt nog, sålde mina gamla Cave-vinyler efter att ha köpt musiken på CD för en hel del år sen behöll jag just denna eftersom CD-häftet saknade dessa texter.

Petter Malmberg sa...

Det är ett mycket snyggt omslag. Clemens Altgård skrev i sin Kannibal-artikel att det, liksom, baksidan, är menat att efterlikna klassiska blues- och jazz-omslag.
Jag har sett att CD.n inte har samma baksida (och det hade ju inte funkat) men man hade ju trott att de skulle finnas i texthäftet.

Spiring sa...

Vet inte hur det är i den senaste remastrade CD-utgåvan som kom för ett par år sen, men för den jag har är det så.

mind the book sa...

upptäckte just denna Nick Cave-kalender. yay!

Petter Malmberg sa...

Spiring: Jag har ingen koll på de remastrade skivorna.

mind: Tack för yay!:et. Hoppas du kommer att gilla den.