måndag 5 januari 2015

Om de böcker jag läste 2014 och huruvida det är någon mening med att hålla reda på vilka böcker man har läst

I januari 2014 började jag skriva upp de böcker jag läst ut. Allt som allt blev det 117 böcker. Du kan se vilka om du klickar på lästa böcker-etiketten.
Vad som ska räknas som en läst bok kan diskuteras. Jag har räknat med en del så kallade novellhäften men inte noveller jag läst på nätet.
Om jag läst om en bok från pärm till pärm har den fått komma med. Men inte om jag läst om delar av en bok (vilket för min del är vanligare).
Jag har räknat med tecknade serier i album eller bokform men inte enskilda serietidningar och heller inte omlästa album.
Jag räknade Motståndets estetik av Peter Weiss som tre böcker. Men 2666 av Roberto Bolaño som en bok, i stället för fem. I bägge fallen kunde man räknat annorlunda.
Hur många böcker man läst på ett år är också egentligen ett rätt grovt mått på hur mycket man läst. 2666 ovan och Världshemligt av Barbro Lindgren är två bra böcker jag läste förra året. Världshemligt är 120 sidor lång, 2666 är 1040 sidor lång.
Ett sätt att förbättra sin lässtatistik vore ju därmed att läsa många korta böcker. Jag tror inte att jag har gjort detta. Men kanske kan detta att man skriver ner sina böcker ändå påverka hur mycket man läser? Kollar man mina månadslistor så kan det se ut som om det påverkade mej till att läsa mer i början av året. Då jag har läst fler böcker de tre första månaderna. Men det var nog mer andra faktorer som spelade sin roll.
Den månad jag läste flest böcker, 17 styckna, var januari månad. Näst flest, 15, läste jag i juli (jag förstår du tycker detta är väldigt intressant).
Annan statistik: Jag har läst 77 böcker av män, 33 av kvinnor och 7 blandade. Alltså 28 % kvinnliga författare. Vilket är lite lågt. Jag ska försöka bättra den fördelningen nästa år.
53 böcker från Sverige, 19 böcker från USA, 11 böcker från Storbritannien (8 från England, 2 från Skottland, 1 från Wales), 6 från Norge, 5 från Danmark, 3 från Kanada, 3 från Tyskland,  3 från Frankrike, 3 från Italien, 8 från övriga Europa, 3 från Afrika, 2 från Sydamerika, 1 från Libanon och en från Nya Zeeland.
Jag har läst 48 romaner och 25 diktsamlingar. Och sen tröttnade jag på att räkna saker.
Jag vet inte om det är så stor vits med att skriva upp vad man läst. Men åtminstone ett år till kommer jag att göra detta. Jag måste ju slå förra årets resultat. 

Inga kommentarer: