måndag 24 augusti 2015

Isaac Asimovs Stiftelse-trilogi"HANDELSMÄN... Stiftelsens ekonomiska makt växte med psykohistorisk oundviklighet. Handelsmännen blev rika; och med rikedomen följde makt...
  Man glömmer ibland att Hober Mallow började som en vanlig handelsman. Man glömmer emellertid aldrig att han slutade sitt liv som en av Handelsfurstarna..."

Trilogin som inleds med Isaac Asimovs roman Stiftelsen är en av science fiction-genrens klassiker. Och ett exempel på att sf är en rätt underlig genre.

Sf bygger inte sällan på äldre underhållningalitteratur. Vilda västern-historier och sjöfartsromaner görs om. Alexender Dumas romaner finns i flera framtidsvarianter. Så har till exempel Alfred Besters Tigermannen inspirerats av Greven av Monte Christo. Det är klart ofta blir det alls inte lika bra som Besters roman.
Asimovs främsta inspiration till Stiftelsen var Edward Gibbons Det romerska rikets nedgång och fall  - en historiebok från 1700-talet. Vilket är ett lite udda val.

Och det är en rätt udda bok. Bokens hjälte (enligt en del läsningar bokens skurk) Hari Seldon har utvecklat en historievetenskaplig teori kallad psykohistoria med vilken han kan förutsäja framtiden och se att det rymdromerska imperiet är på väg att gå under. För att förkorta tiden mellan dess undergång och framfödseln av ett nytt imperium bildar han en stiftelse. Vi får följa denna stiftelses arbete i rymd-imperialismens tjänst genom århundradena.

Man kan ha mycket att invända mot Asimovs trilogi. Historiesynen är löjlig, romanfigurerna är platta och historien upprepar sej inte. Och om den nu skulle upprepa sej så skulle den knappast göra det efter mönstret av en förlegad brittisk historiebok.
Men böckerna liknade inte något annat när de skrevs på 40-talet. Där de i framtidsoveraller dåligt förklädda vilda västern-historierna oftast förblir dåliga västerns så har Asimov skapat nåt nytt av sin omarbetning av det ronerska rikets historia. Som i dag fortfarande läses av läsare som ofta har mycket vag föreställning om roms undergång och folkvandringstiden.

Stiftelsen, Stiftelsen och imperiet och Den segrande stiftelsen kom ut som de tre första delarna av Askild & Kärnekulls science fiction-serie.


Inga kommentarer: