måndag 22 januari 2018

Fem bra filmer av Jim Jarmusch

I dag fyller den amerikanske filmskaparen Jim Jarmusch 65 år. Ändå sen jag först såg Stranger than Paradise så har Jarmusch varit en av mina favoritregissörer och jag har sett alla hans filmer (förutom fick dokumentärerna, men de säjs vara bra i en genre).
Nedan är en lista med mina fem Jarmusch-favoriter:


Stranger Than Paradise
Jim Jarmuschs andra film från 1984 var som sagt den första jag såg. Älskade och älskar hur den använder Screaming Jay Hawkins Put a spell on you. "It's Screamin' Jay Hawkins and he's a wild man so bug off."


Down by law
I en rättvis värld så hade det här varit den fängelsefilm som hade högsta betyg på IMDb och inte Nyckeln till frihet. En helt igenom underbar film.


Mystery Train
Tre berättelser vävs samman genom att några scener återkommer. En av de tre historierna, om en kvinna som får besök av Elvis spöke, är svagare än de andra, men annars är det en mycket underhållande film. Screamin' Jay Hawkins spelar en av rollerna.


Coffee and Cigarettes
En samling kortfilmer där folk dricker kaffe och röker. Skådespelarna spelar sej själva fast ändå inte. Bland kaffedrickarna märks Tom Waits, Iggy Pop, Roberto Benigni, Jack White, Meg White, Alfred Molina, Steve Coogan och Cate Blanchett (Cate Blanchett har två roller).
De första tre filmerna släpptes först som fristående kortfilmer och även de andra segmenten i filmen fungerar bättre var för sej än att ses i ett streck. Men ser man de en och en så är de mycket roliga.


Paterson
Paterson från 2016 såg jag i förrgår. Det är Jim Jarmuschs bästa på många år. Om en busschaufför vid namn Paterson i staden Paterson som skriver poesi. En lång och långsam film som ändå inte känns lång. I en scen i sluten av filmen så är Masatoshi Nagase som spelar en av huvudrollerna i Mystery Train med.

Inga kommentarer: