onsdag 25 november 2020

Jurgen"Sagan berättar hurusom Jurgen på himmelsfärdsdagen kom till de höga vita murar som omgjorda himmelen. Ty Jurgens förfäder hade, naturligtvis, tänkt sig att helvetet omedelbart gränsade till himmelen, så att de saliga kunde förhöja sin sällhet genom att blicka ned på de fördömdas kval. Just nu tittade en gosseängel över himlamurens bröstvärn."
övers. Nils Nielsen

Den komiska amerikanska fantasyromanen Jurgen (1919) blev åtalad när den kom ut. Vilket gjorde att den sålde bra. Åtalspunkten var obscenitet. Men lika mycket upprörde romanens hädiska innehåll.
I ett avsnitt är vår hjälte Jurgen i himlen och får av Sankte Per veta att det under krigstider finns ett tak mellan jorden och himlen så att änglarna slipper se eländet. Taket hindrar också böner att nå himlen. Förfärat berättar Sankte Per att han hört ett rykte att det under krig finns folk som ber Gud att stödja deras sida.

James Branch Cabells Jurgen är en slags pikareskroman där Jurgen söker kärleken i sina minnen, i fantastiska länder och i himmelen och helvetet. Det är en mycket underhållande berättelse.
Mitt ex av boken har tillhört mina föräldrar som fått den av min morfar. I boken brukade finnas ett kort från honom som tyvärr försvunnit. Där skrev han att Cabell sagts påverkat J. R. R. Tolkien och att detta är tydligt.
Om det är fullt så tydligt vet jag inte. Men liksom Tolkien lånade Cabell från medeltida berättelser.
Men det finns en senare fantasyförfattare som är betydligt närmare Cabell och det är Terry Pratchett.

(Först publicerad 18 augusti 2017. Jurgen ingår i James Branch Cabells sagoepos om hertigdömet Poictesme. Nyligen läste jag i Bonniers Litterära Magasin nummer 3 år 1954 där skribenten hade sett ett ex av Jurgen i Hjalmar Bergmans bibliotek. Där kallades boken för den "nu alldeles bortglömda". Men på senare år har den och de andra böckerna i Poictesme-sviten uppväckta ur glömskan troligtvis på grund av fantasygenrens ökade roll.)

Inga kommentarer: