lördag 18 juni 2022

Förnimmelser av Lina Österman och Intill haren, inuti haren av Lisa Gidlöf

I dag kommer två diktsamlingar ut på Vendels förlag. Jag hjälper till med förlaget på min fritid så jag kommer inte att recensera böckerna. Bara säja att jag tycker att de bägge är bra och väl värda att läsa.

Förnimmelser är Lina Östermans andra diktsamling. Hennes förra Flodsökare kom ut på Modernista. En del av Förnimmelsers dikter påminner som ett slags myter. "En liten flicka leviterar // Längst in bland höghusens / Ekande gårdar" heter det i en dikt som fortsätter några sidor senare "De som var där säger // Hon talade de bortglömda / Fåglarnas språk".  Den sviten slutar med raderna "Och i stadens plötsliga tystnad / Barnens skratt i äppelträden".

Intill haren, inuti haren är Lisa Gidlöfs andra diktsamling. Hennes förra den prosalyriska Flickan gavs också ut på Vendels (det var innan jag börjat på förlaget). Det finns tematiska likheter med Flickan.
Som titeln antyder så har Intill haren, inuti haren ett har-tema. Den består av två sviter: Intill haren och Inuti haren. 
Bägge på lite olika sätt om det lockande och skrämmande med haren och harens värld.

I Intill haren heter det att "haren vet / mina begränsningar / jag är människa / jag har ett antal regler att följa / intill haren kan jag vila / jag är varken människa eller djur / i en hud som när som helst / kan brista"

"jag drömmer om tiden / före haren / hur allt glänste och skimrade" börjar en av dikterna i Inuti haren.
"att vara fast, inlåst / i den egna huden / gör mig varje dag / ont / jag vill upplösas helt / bli till / inuti haren" säjer jaget i en senare dikt.
Du kan köpa böckerna i bokhandlar eller låna dem på bibliotek. Eller beställa från förlaget.

Inga kommentarer: