tisdag 31 januari 2023

Läst i januari

Den första boken jag läste ut i år var Det hoppande fenomenet Splunknig av Sture Lönnerstrand (mest känd för Rymdhunden). Läsåret har börjat bra.

Patience av Daniel Clowes
Gillade starkt det här seriealbumet. En kärlekshistoria och tidsreseberättelse.

This Is How You Lose the Time War av Amal El-Mohtar och Max Gladstone
Den här är också en kärleksberättelse och en tidsreseroman. Det här är en roman som har flera brister som jag skulle kunna räkna upp men en där jag inte tycker bristerna gör något. 
"I love you. I love you. I love you. I’ll write it in waves. In skies. In my heart. You’ll never see, but you will know. I’ll be all the poets, I’ll kill them all and take each one’s place in turn, and every time love’s written in all the strands it will be to you."

Averno av Louise Glück 
"I den här beskrivningen har jag försökt vara så noggrann som möjligt / om någon annan skulle följa mig. Jag kan bekräfta / att när solen går ner om vintern är den / ojämförligt vacker och att minnet av den / varar länge."
övers. Jonas Brun

Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah
Jag hade troligtvis aldrig läst den här boken om inte Abdulrazak Gurnah fått nobelpriset. Det känns lite obehagligt att en död excentrisk miljardär som Alfred Nobel har detta inflytande på min läsning men å andra sidan var det en riktigt bra bok. Den påminde mej om Ali Smiths årstidsserie.

Nio brev om romanen av Lars Gustafsson och Lars Bäckström 
Ballongfararna av Lars Gustafsson
Följeslagarna av Lars Gustafsson
Jag har fortsatt på min genomläsning av Lars Gustafsson i kronologisk ordning. Nio brev... och Ballongfararna har jag läst förut men Följeslagarna – som jag tyckte mycket om – läste jag för första gången (och hade nog aldrig läst utan det här projektet).

Dolda gudar av Nils Håkanson
En bok om översättning. Det som intresserade mej mest var ett kapitel om den rörelsehindrade Petrus Johaannis Gothus som var översättare och förläggare på 15- och 1600-talet. Jag ska försöka hitta mer om honom.

Det hoppande fenomenet Splunknig av Sture Lönnerstrand 
Andra delen i en serie med Sture Lönnerstrands sf-noveller från 40-talet, utgiven på förlaget Zen Zat. Förhoppningsvis kommer förlaget fortsätta ge ut även Lönnerstrands 50-talsnoveller då det är de som är bra enligt John-Henri Holmbergs förord. De här är mest kuriosa, typiskt gammaldags sf som står ut mest för att de är svenska (en av novellerna har Sture Lönnerstrand gett namnet "De enögda jätteaporna på Uranus" – ett skämt som kunde flyga under radarn i en svensk tidskrift på denna tid då så få kunde engelska).
Ibland glimmer det emellertid till som i en scen då en massa Napoleon-ar från olika tider börjar attackera varandra. Dessa glimtar gör mej nyfiken på de senare novellerna. 

En enkel visa och andra dikter av Marie Modiano 
"Din lilla hand i min / Min pojke / Vi går tillbaka till stationen / Och tar tåget mot Malmö / Vi stannar på stationen Triangeln, / Din favorit / Med alla färger som lyser på väggarna."
övers. Magdalena Sørensen

Ord om Vietnam
Skandinaviska antologi, utgiven 1967 samtidigt i Sverige, Norge och Danmark med dikter på svenska, norska och danska. En del översatta från andra språk.
Bland poeterna märks Wolf Biermann, Robert Bly, Erich Fried, Ho Chi Minh, Sara Lidman (hennes dikt är ett demonstrationstal med ojämn högermarginal) och Göran Sonnevi (Sonnevi är också en av de 14 redaktörerna).
Syftet med samlingen var att få läsaren att vara emot "USA's vidriga krig". Vilket jag redan var emot. Men antologin är intressant.

Armarna av Hanna Rajs Lundström
"ja blöder näsblod hela vintern / de e vår andra vinter å den känns snällare / men blodet hittar sin plats också här"

 The Portable Nineteenth-Century African American Women Writers, red. Hollis Robbins och Henry Louis Gates, Jr.
Det här var en ännu intressantare antologi. Med texter av afroamerikanska kvinnor på 1800-talet. Tal, artiklar, dikter, matrecept, biografer och romanutkast. 

Jägarna i Armentières av Steve Sem-Sandberg
Novellsamling. Tyckte bäst om den inledande "Nålslukerskan".

Abu Casems tofflor av August Strindberg 
Sagospel som Strindberg skrev till sin då 5 år gamla dotter. Inspirerat av Tusen och en natt.
Läste den efter att ha läst om pjäsens tillkomst i Strindbergs brev. Brukar ses som en bagatell och det är det väl men en rätt underhållande bagatell.

Världen väntar mig: Birgitta Stenberg, lusten & litteraturen av Paul Tenngart
Biografi om Birgitta Stenberg. Gjorde mej sugen på att läsa ett par Stenberg-böcker jag inte läst. Håller på med Rapport nu.

Porträtt av Birgitta Trotzig
Samling med essäer om författare. 

Dröm, baby, dröm av Jenny Tunedal
"Käraste, / det började snöa / Jag var ensammast på jorden"



2 kommentarer:

Spiring sa...

Jag har haft dålig koll på Daniel Clowes sen "Eightball" upphörde. Men den där kanske man skulle kolla upp.

Petter Malmberg sa...

Jag kan verkligen rekommendera den. Den har några år på nacken nu. Clowes har gjort färre serier på senare år av hälsoskäl.