måndag 2 januari 2023

Läst i december

I december 2022 alltså. År 2022 så läste jag 171 böcker (minus seriealbum). Det blir i snitt 14 och en fjärdedels bok i månaden. Förra månaden läste jag 13 böcker. Vilket alltså är en rätt genomsnittlig läsmånad för 2022. 
Jag kommer nog att göra ett inlägg om mina favoritböcker från året.
Men här är i alla fall decembers böcker:

Matrix av Lauren Groff
Historisk roman om ett nunnekloster. Riktigt bra.

Vägvila av Lars Gustafsson 
Poeten Brumbergs sista dagar och död av Lars Gustafsson
Bröderna av Lars Gustafsson 
Börjat lite sakta på att läsa Lars Gustafssons verk i kronologisk ordning (jag har inte gett upp läsningen av Birgitta Trotzigs böcker men då jag behöver låna nästa bok (nu har jag reserverat den) så tog jag en liten paus). Poeten Brumbergs... och Bröderna hade jag läst förut. Medan debutromanen Vägvila var en förstagångsläsning. Poeten Brumbergs... är överlägset min favorit av de tre.

De unga vi dödar av Eija Hetekivi Olsson 
Tredje romanen om Miira. Tyvärr är tredje boken inte lika bra som föregångarna. Men tillräckligt bra för att göra den läsvärd.

I november av Sven-Eric Liedman 
Essäsamling om att bli gammal. Hade kanske passat bättre att läsa förra månaden.

Sånger vid avgrunden av Kristian Lundberg 
Kristian Lundbergs sista bok. En fruktansvärd roman men också fruktansvärt bra.

Kvinnoland av Charlotte Perkins Gilman 
Utopisk feministisk roman från 1910-talet om ett land befolkat enbart av kvinnor.

mittemellanår av Alexandra Politidis Palm 
"alla mina döda släktingar sitter runt ett plastbord i / himlen röker cigg utan filter och skrattar åt mig // men jag hoppas att någon till slut kommer höja rösten / och säga att jag åtminstone gör ett tappert försök"

Menageriet av Steve Sem-Sandberg 
SF-roman från 1970-talet om en planet som görs till ett zoo för alla galaxens djur. Detta var Steve Sem-Sandbergs andra roman och den tillhör de ungdomsverk han senare sett som ofärdiga och innan hans egentliga debut. Men jag tyckte den var rätt underhållande. 

Språk; Verktyg; Eld av Göran Sonnevi
"i vad som helst / finner jag dig / Ditt ansiktes drag finns / i alla ting / Det vilar där / i sin förändring / som en ljuslåga / Vad rör du mig / i det flytande mörkret? / Du är mitt ljus / i det flytande mörkret"
Diktsamling från 1979. Gavs ut som Månadens bok på Bonniers. Ett exempel på att folk som säjer att 1970-talet var ett dåligt decennium för svensk poesi inte vet vad de talar om.
Jag fick boken i julklapp.

August Strindbergs Brev 16
Maj 1907–12 juli 1908

Dykungens dotter av Birgitta Trotzig 
Omläsning.

Inga kommentarer: