onsdag 11 januari 2023

Några av mina favoriter från min läsning 2022

Jag läste många bra böcker förra året. Här nedan är 10 (plus en) av mina favoriter av de böckerna i alfabetisk ordning. (Jag läste också om flera böcker, jag tycker om att läsa om. Men jag har inte tagit med omläsningar. Det känns som de omlästa böckerna hade haft ett orättvist försprång. Jag vet ju redan från början att det är böcker jag tycker mycket om.)

Ducks: Two Years in the Oil Sands av Kate Beaton
Självbiografiskt kanadensiskt seriealbum om när huvudpersonen jobbade som oljearbetare. Om klass, om att vara kvinna i en mansdominerad plats och om vad en hembygd kan betyda. En vacker bok.

Åsnans år av Athena Farrokhzad 
"Hon jublar, hon skriar, hon ylar som vargen / Jag ska måsna varenda påsna, era kråsniga blåsnegåsar / På mig rimmar ingenting"
En mycket rolig diktsamling med åsnetema. Athena Farrokhzads bästa hittills.

Jag lever ett liv som liknar ditt av Jan Grue
"Jag mötte dig. Vi möttes.
  Jag hade börjat ta världen för vad den var, men det var för att jag hade börjat inse hur mycket av den som inte var till för mig, för sådana som jag.[...]Det här är inte en värld som någonsin kommer att omfamna alla sina människor, det här är inte en värld där det någonsin kommer att finnas plats för alla. Men det är inte en oföränderlig värld, den ger efter för tryck. Det finns sprickor i tillvaron."
övers. Jens Hjälte
Självbiografisk essä om att vara rörelsehindrad. Detta är den första boken av Jan Grue jag läst och den första som kommit på svenska. Men jag tyckte så mycket om den att jag läste den senare Hvis jeg faller – som kan säjas vara en uppföljare till Jag lever ett liv som liknar ditt – på norska.

Den femte årstiden av N. K. Jemisin 
"När världen går under tre veckor senare sker det på den vackraste dag Syenit någonsin har sett."
övers. Jan Risheden
Första delen i en fantasy-trilogi. Jag läste alla tre böckerna. Tidigare har jag läst hennes novellsamling How long 'til black future month? Trilogin lyckas göra nya saker med gamla välanvända teman. Också kul att den översatts till svenska.

No one is talking about this av Patricia Lockwood 
"Every day their attention must turn, like the shine on a school of fish, all at once, toward a new person to hate. Sometimes the subject was a war criminal, but other times it was someone who made a heinous substitution in guacamole."
Mycket underhållande roman om internet. Har sen jag läste den kommit på svenska som Ingen pratar om det här.

Sånger vid avgrunden av Kristian Lundberg 
"Det räcker med att få en enda människa att lyssna. Men vem kan lyssna på en död? Vi kan. Det är hela hemligheten med ett författarskap."
Kristian Lundbergs sista bok. Fruktansvärt sorglig och fruktansvärt bra och bara fruktansvärd.

Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof
"Jag vill vara lycklig på första sidan i det här kapitlet, säger Maggie. 
Jag vill vara på väg hem ensam med en cola.
Klockan är bara strax efter midnatt och om man öppnade mitt hjärta skulle det inte stå något annat än cola."
övers. Johanne Lykke Holm
Det här är första delen i en planerad serie på sju böcker säjs det. Hur det projektet blir är svårt att veta men första romanen är i alla fall jävligt bra.

Förberättelser av João Guimarães Rosa
"Det var ett tankespån som jag själv inte riktigt fattade, men som kunde förklara det hela: tänk om han faktiskt hade en konstig häst undangömd någonstans i husets mörker."
ur novellen "Hästen som drack öl"
övers. Stefan Helgesson & Marcia Sá Cavalcante Schuback 
Brasilianska korta märkliga berättelser. João Guimarães Rosas noveller räknas som klassiker i Brasilien vilket jag förstår. 

Språk; Verktyg; Eld av Göran Sonnevi 
"Vill du röra vid / mitt förstörda språk?"
Detta blev den allra sista boken jag läst 2022. Jag fick den i julklapp av min flickvän. En diktsamling från 1979. Jag läste tidigare år också Göran Sonnevis senaste diktsamling För vem talar jag framtidens språk där han anknyter till sin tidigare poesi men också ångrar en del av sina tidigare vänsterradikala ståndpunkter. Språk; Verktyg; Eld är både en del av den delen av Göran Sonnevis verk som första steget bort från den.

En berättelse från kusten av Birgitta Trotzig 
"Men med det sjuka barnet började någonting spira i modern. Som ett par stilla bedrövelsens vingar började fint veckla ut sig i värmen från det alldeles hjälplösa: en och anman tanke kunde stilla lyfta, gråaktig visserligen och så försynt att den knappt vågade andas, långt mindre uppsöka någon annan mänsklig varelse för att bli till i ord. Men hon blev mindre folkskygg."
Jag håller på och läsa Birgitta Trotzigs författarskap i kronologisk ordning. En del böcker har jag läst förut (bland dessa omläsningar skulle jag nog välja Sveket som min favorit. Men en del är nya bekantskaper. Som den här tidiga romanen där man ser Birgitta Trotzig finna sin röst.

Intill haren, inuti haren av Lisa Gidlöf 
"haren vet / mina begränsningar / jag är människa / jag har ett antal regler att följa / intill haren kan jag vila / jag är varken människa eller djur / i en hud som när som helst / kan brista"
Den här kommer som elfte boken efter de andra eftersom den getts ut på Vendels förlag. Ett förlag som jag är med och hjälper till med på fritiden. Vilket gör mej partisk. Men jag tror att jag hade haft de här två märkliga fantastiska diktsviterna bland mina favoriter även om jag inte haft något med dem att göra.

Inga kommentarer: