onsdag 9 oktober 2024

Läst i september

Läshösten började bra.

Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson 
Såg att Andres Lokko kallade Lena Andersson för vår nya Jan Myrdal efter att ha läst den här. Den bästa novellen u boken fick mej istället att tänka på Pär Rådström (en annan författare Lena Andersson brukar rekommendera). Specifikt Pär Rådströms novell "Helskärpt" i Att komma hem. Men många av novellerna (som hakar i varandra, personnager från en berättelse återkommer i nästa) tyckte jag var rätt olustiga och osympatiska (vilket är det sista jag tänker om Pär Rådströms berättelser). Jag är kluven till boken.

Återkomsten av Kerstin Ekman 
Följetong i Folket i Bild/Kulturfront som så vitt jag vet aldrig getts ut i bokform (i Grand final i skojarbranschen talar bokens berättare om hur hon blir besviken på FiB/Kulturfront). Handlar om en man som kommer tillbaka till sin barndomsstad den första maj. Han går med sin fru och barn i ett demonstrationståg som han plötsligt lämnar då han får se vad han tror är sin son från ett tidigare förhållande.

Lyckligt lottad av Michael J. Fox
Michael J. Fox berättar om sin skådespelarkarriär och om när han fick reda på att han hade Parkinsons sjukdom.

Lanark av Alasdair Gray
Skotsk klassisk roman. Jag tyckte mycket om den.

Aina och andra dramer av Sara Lidman 
Varje öga är ett löv av Sara Lidman
Vredens barn av Sara Lidman
Nabots sten av Sara Lidman 
Min kronologiska genomläsning av Sara Lidman fortsätter. Förutom Aina och andra dramer så är det omläsningar. Av praktiska skäl så fuskade jag lite med den kronologiska ordningen när det kom till Aina... och läste den sista pjäsen lite för tidigt. Den bygger på den Jernbane-svit där Vredens barn och Nabots sten ingår. 

An Experiment in Love av Hilary Mantel 
Roman om en grupp unga kvinnor på 70-talet. Jag tyckte om den.

Små pratologier av Tommy Olofsson 
"Ämnet är begravningar. De är mycket egendomliga. De styrs av en synnerligen speciell estetik, som bl.a. sextiotalets lyrik helt saknar."

25 innevånare i vintersagornas land av Göran Palm
"På väg till sin försörjning kurar var/cyklist ihop sig emot blåsten, och/de få som går går framåtlutade,/som om de längtade just dit, till jobbet./Det gör de kanske också, fredag som/det är; snart nog är frihetstiden inne."
Göran Palms eget urval ur sviten Sverige, en vintersaga.

The Complete Peanuts, volym 2: 1953–1954 av Charles M. Schulz
Roman 1987 av Dag Solstad 
Norsk roman som på svenska har den lite tråkiga titeln En norsk man.
Min mor, som var lärare, brukade återberätta ett stycke i en bok av Dag Solstad. Jag har förgäves letat efter denna passage i de andra Solstad jag läst men här dök det till slut upp som en gammal vän.
  Stycket lyder: "Og så fortalte han meg
en historie om hvordan dagens studenter var. Før, sa han, tidlig på 1960-tallet, kom læreren inn i auditoriet og hilste vennlig: God dag, studenter, og studentene hilste vennlig tilbake: God dag, professor. I 1970 kom han inn i auditoriet og hilste: God dag studenter, og blei møtt med latter (fordi studentene trodde læreren spøkte). I 1980 kommer lære
ren inn og sier: God dag, studenter, og nå høres det ikke en lyd, bortsett fra skrapingen av kulepennene som noterer i alle forelesningsheftene: God dag, studenter."

Dyksommar av Sara Stridsberg (text) och Sara Lundberg (bild)
Barnbok.

Gullivers resor av Jonathan Swift 
Bokcirkelbok. 

Kungamiddag av Alexander Weiss 
Ibland beskrivs det svenska litterära 60-talet som en tid av experiment som sen följs av det mer politiska 70-talet. En grov och enfaldig förenkling. Men man skulle kunna se denna roman från tidigt 70-tal som en syntes av dessa två riktningar.

Växla ringar med mörkret av Bruno K. Öijer
"han sitter fascinerad av regndropparna / som kämpar längs balkongräcket / han märker hur dom blir tyngre och tyngre / och förtvivlat försöker klamra sej fast / in i det sista bönar dom och ber om hjälp / för att inte falla / och krossas mot gården"
Man känner igen Bruno K. Öijer i hans senaste diktsamling och ibland känns det som en styrka och ibland som en svaghet och sen som en styrka igen.





Inga kommentarer: