måndag 23 september 2024

10 bra böcker av Per Olov Enquist

I dag så skulle den svenska författaren Per Olov Enquist ha fyllt 90 år. För ett par år sen så läste jag genom hela P. O. Enquists författarskap i kronologisk ordning. Det var mycket givande. 
Här nedan är tio av mina favoriter av hans böcker. 

Hess
"Inled med en kort precisering: 'hon lämnade honom i september, utan ett ord.'"
Jag har skrivit mer om denna märkliga bok på länken.

Legionärerna
Detta är en så kallad dokumentärroman. En genre som blandar fakta och fiktion som var populär på 60- och 70-talet. En del av den tidens dokumentärromaner kan i dag vara rätt så tråkiga att ta sej igenom. Men P. O. Enquists bok om baltutlämningen är fortfarande en underhållande läsning. Ibland ses Legionärerna som P. O. Enquists litterära genombrott.

Sekonden
"Tanken att pappa skulle välja litteraturen före släggan var ju nästan blasfemisk, i varje fall direkt stötande"
Skildrar en svensk släggkastare som åker fast när han manipulerar en slägga. Han manipulerar dessutom hela det svenska landslagets släggor utan deras vetskap. Som en slags akt av solidaritet. Genom hans liv skildras det svenska samhället från Västerviks hungerkravaller och framåt.
Skulle jag välja en favoritbok om idrott så skulle jag välja den här.

Musikanternas uttåg
"Mer vet jag inte, utom färdvägen. Det är alltid så med historien. Vi får fylla ut. Annars blir allting fullständigt obegripligt."
På sjuttiotalet sökte många svenska författare sej så att säja tillbaka till den realistiska epiken. Men ofta på lite nya sätt. Musikanternas uttåg är en av de intressantare böckerna av det här slaget – en underhållande och stor läsupplevelse.

Mannen på trottoaren
"Den grupp[...]vi tillhörde kom ju alla/från Vietnamrörelsen/där vi kämpat hårt hela våren under parollen/Krossa Vietnamrörelsen"
Pjäs som skrevs tillsammans med Anders Ehnmark. Om vänstern och terrorismen. Den handlar om samtiden men utspelar sej i Tsarryssland. Finns förutom i egen volym också i Ehnmark/Enquist-volymen Protagoras sats. På spaning efter det politiska förnuftet och i P. O. Enquists volym med pjäser Dramatik II.

Nedstörtad ängel
När jag var liten brukade jag ofta läsa böcker om mystiska fenomen – om spontana förbränningar och kristalldödskallar och yeti och sånt. I dessa böcker fanns en fascinerande historia om en man som hade ett kvinnohuvud ovan sitt eget. Uppenbarligen tyckte också Enquist att den historien var intressant eftersom han byggde en roman (rätt fritt) på den. 
Senast jag läste om boken funderade jag mycket kring hur den skildrar funktionshinder.

I lodjurets timma
Den första Enquist-pjäs jag såg. På TV då. Det är en skrämmande pjäs. Den har senare filmats men jag har inte sett filmen. Jag har pjäsen i en pocketvolym som heter Dramatik men senast gavs den ut i Dramatik I.

Kartritarna
En samling essäer. P. O. Enquist skrev en massa artiklar och recensioner i tidningar och tidskrifter som tyvärr inte finns utgivna I bokform. Men om han (som sina kollegor Lars Gustafsson, Sara Lidman och Jan Myrdal) hade gett ut dessa texter i flera volymer så hade kanske inte den här samlingen haft lika gott rykte utan drunknat bland dessa textvolymer.
Det borde emellertid ges ut ett bra urval av hans artiklar då han som man kan se i den här boken var en bra essäist.

Ett annat liv
I den självbiografiska boken Ett annat liv så berättar författaren bland annat om sin katt August. Han skaffar katten i Danmark. Den följer med honom till Frankrike. Katten hatar Frankrike. "Katten ligger på hans skrivbord. Också katten hatar Frankrike."
Här skriver P. O. Enquist också om sin alkoholism.

Den tredje grottans hemlighet
"Marcus hade, fast han bara var nio år,
sett en film som hette The Shining,
stenhårt barnförbjuden, och visste att
strålning fanns.
  Filmen var läskig. Pappan i filmen var
en författare som inte kunde skriva
och därför blev nervös och hackade
hål på dörren med en yxa och stack in
huvet och sa att nu var pappa hemma!
Morfar sa att alla författare som inte
kunde skriva hade det så där, och ofta
blev nervösa och tog till yxan."
Barnbok. 

(Jag har tidigare publicerat en något annorlunda P. O. Enquist-lista här på bloggen.)




Inga kommentarer: