måndag 28 oktober 2013

10 bra tjeckiska böcker

Det är tjeckiens nationaldag. Detta firas med en lista.

Berättelser ur båda fickorna
En antologi med tjeckisk humor. Titeln är inspirerad av två novellsamlinger av Karel Capek. Som tillsammans med Jaroslav Hasek dominerar urvalet.

Karel Capek - Salamanderkriget
En ny djurart upptäcks i denna satir från 1936. Djuren är en slags intelligent amfibisk ödleart. De förökar sej snabbt och de blir väldigt populära.

Jaroslav Hasek - Den tappra soldaten tar kommandot
Hasek är mest känd för Svejk. Den festligaste skildringen av första världskriget. Den här skrevs tidigare. Det är en humoristisk beskrivning av Haseks roll i den ryska revolutionen, eller snarare det inbördeskrig som följde. Den svenska utgåvan av boken försöker få den att se ut som Svejks äventyr under ryska revolutionen. Vilket det inte riktigt är även om det finns likheter med det senare verket.

Václav Havel - Audiens. Vernissage. Protest
Tre enaktare som kretsar kring författaren Vanek. Som har vissa likheter med författaren Havel. Beska och roliga. När Havel dog citerade jag ett stycke ur Vernissage.

Bohumil Hrabal - Annons om huset där jag inte längre vill bo

Gustav Janouch - Samtal med Kafka
Gustav Janouch var 17 år när han träffade Franz Kafka . En massa år senare ger han ut en bok med sina samtal med Kafka. Det finns en del som tyder på att de är mer eller mindre påhittade. Men den fiktive Kafka som här framträder är en rätt underhållande figur.

Franz Kafka - Processen
En rafflande thriller. Du kommer aldrig att kunna gissa vem som baktalat Josef K.

Libuse Moníková - Fasaden
Roman från 1987 om några konstnärer som restaurerar en slottsfasad. Mycket hyllad när det begav sej. Men verkar tyvärr lite ha glömts bort.

Josef Nesvadba - Hur Kapten Nemo dog
Novellsamling med satirisk science fiction. De bästa novellerna kan påminna om Stanislaw Lem. Som "Trusten för förintandet av världshistorien".

Ota Pavel - De vackra rådjurens död
Ota Pavel skall mest ha skrivit historier om sport. Men det här är en berättelse om Pavels familj. Rolig och lite vemodig. Den är dedicerad: "Till mamma som var gift med min pappa."

Den här listan bygger på två tidigare listor här med fem tjeckiska böcker vardera.
Andra tjeckiska listor:
 5 bra tjeckiska filmer

Inga kommentarer: