torsdag 5 juni 2014

10 bra danska romaner

För fem år sen i dag på den danska grundlagsdagen gjorde jag en lista med 10 bra danska romaner. Jag hade tidigare gjort en med norska romaner. Och fortsatte med de andra nordiska länderna. Och senare även andra länder. Allt som allt har jag haft såna här nationaldagslistor med mer än 30 länder (en del länder fick dock bara 5 böcker på sina listor).
Med anledning av detta repriserar jag den första danska listan från 2009:

Ved vejen av Herman Bang
Jag har bara läst den på danska så jag förstod inte så mycket. Men den har ett vackert språk.

Niels Klims underjordiska resa av Ludvig Holberg
Som liten såg jag en tv-produktion byggd på den här. När Niels Klim blir diktator lät han i den versionen avrätta berättaren. Jag blev först lite besviken när detta inte hände i boken. Men det är en mycket rolig bok i Gullivers resor-traditionen.

Berättelser om natten av Peter Høeg
Det här är väl egentligen en novellsamling. Men alla berättelserna utspelar sej samma dag. Jag har sett böcker kallas för romaner på lösare grunder. Jag är egentligen inget stort Høeg-fan, men den här boken gillar jag. (Jag skrev lite mer om boken ett par år senare. Se länk.)

Preludier av Peer Hultberg
Inte fullt lika prettotastisk som hans Requiem. Om Chopin som barn. Vilket är ett lite underligt romanämne när man tänker efter. (Det känns som om Hultberg sen listan skrevs 2009 har börjat glömmas bort. Så kan det gå.)

Skit i traditionerna av Leif Panduro
För tonåringen inom en.

Mars 1970 av Klaus Rifbjerg
Efter en natt av oroliga drömmar så vaknar hela Köpenhamns befolkning upp svårt bakfull. (Skrev lite mer om boken ett par år senare. Se länk.)

Den lyckliga tiden av Hans Scherfig
Som Hets. Om Hets vore rolig. En hemsk och underhållande skildring av den gamla danska skolan och det danska samhället. Med en mordgåta som bonus.

Frydenholm av Hans Scherfig
Scherfig får två böcker eftersom han är Scherfig. Denna skildring av Danmark under andra världskriget fördömdes enat av den danska borgerligheten när den kom.

Ragnarök av Villy Sørensen
En omarbetning av de nordiska gudasagorna. En av de bästa romanerna med mytologiskt tema. (Jag skrev lite (mycket lite) mer om den ett par år senare. Se länk.)

Ge sig hän av Pia Tafdrup
Hade det varit tio böcker och inte tio romaner hade listan nog dominerats av diktsamlingar. Strunge, Inger Christensen och Pia Tafdrup med flera. Tafdrups roman är inte lika bra som hennes dikter. Men den har partier som kommer i närheten. (Förra året hade jag till slut en lista med danska diktsamlingar. Länk till denna och andra danmarkslistor finns nedan.)

Andra danmarkslistor:
10 bra danska böcker 2
5 bra danska diktsamlingar
10 bra danska filmer
5 bra danska skivor

2 kommentarer:

Jenny sa...

När det gäller danska författare är jag särskilt förtjust i Helle Helle och Kirsten Thorup. Fantastiska författare.

Vilken intressant blogg du har.

Petter Malmberg sa...

Tack.
Jag har inte läst Thorup eller Helle. Men jag lägger de på min mentala läslista.