tisdag 23 september 2014

P. O. Enquists tio bästa böcker


I dag fyller den svenske författaren Per Olov Enquist 80 år. 80-årsdagen firas enligt gammal tradition med en lista. Som är kronologiskt ordnad:

Hess

Legionärerna
Flera av 60-talets så kallade dokumentärromaner är idag en rätt tungrodd läsning. Men Enquists bok om baltutlämningen är fortfarande en underhållande läsning.

Sekonden
Skildrar en svensk släggkastare som åker fast när han manipulerar en slägga. Han manipulerar dessutom hela det svenska landslagets släggor utan deras vetskap. Som en slags akt av solidaritet. Genom hans liv skildras det svenska samhället från Västerviks hungerkravaller och framåt.

Berättelser från de inställda upprorens tid

En rätt kort novellsamling. Enquist hade bott på stipendium i Västtyskland (samma stipendium gick sen till Lars Gustafsson och Jan Myrdal) och det är en hel del tyskt i novellerna. Delar av novellen "Ur nyckelpigornas liv", som skildrar kvinnofrågan, har kanske inte hållit så bra för tidens tand. Men annars är det en bra samling berättelser.

Musikanternas uttåg
På sjuttiotalet sökte många svenska författare sej så att säja tillbaka till den realistiska epiken. Men ofta på lite nya sätt. Musikanternas uttåg är en av de intressantare böckerna av detr här slaget och en underhållande och stor läsupplevelse.

Mannen på trottoaren
Pjäs som skrevs tillsammans med Anders Ehnmark (den får vara med trots att det är ett samarbete, men Bröderna Casey av Peter Husberg, som annars skulle ha platsat på listan, diskvalificerades då Enquist bara utgör en tredjedel av pseudonymen Pastor Husberg). Om vänstern och terrorismen. Den handlar om samtiden men utspelar sej i Tsarryssland. Finns förutom i egen volym också i Ehnmark/Enquist-volymen Protagoras sats. På spaning efter det politiska förnuftet

Nedstörtad ängel
När jag var liten brukade jag ofta läsa böcker om mystiska fenomen - om spontana förbränningar och kristalldödskallar och yeti och sånt. I dessa böcker fanns en fascinerande historia om en man som hade ett kvinnohuvud ovan sitt eget. Uppenbarligen tyckte också Enquist att den historien var intressant eftersom han byggde en roman på den (men den är betydligt friare än hans senare biografiska berättelser). Det säjs att Enquist ogillar den här, men det är inget man kan bry sej om.

I lodjurets timma
Den första Enquist-pjäs jag såg. På TV då. Finns, tillsammans med tre andra också bra pjäser, i pocketvolymen Dramatik.

Kapten Nemos bibliotek

En barndomsberättelse. Enquist har kanske inte skrivit lika bra böcker efter den här men så nådde han nån slags topp här.

Lewis resa
Enquist har framförallt i sina senare romaner (men också, lite mer lyckat, i sin dramatik) hyst en sällan besvarad kärlek till den biografiska genren. Men den här boken om Lewi Petri innehåller en del bra scener och anknyter till tidigare delar av författarskapet som Sekonden.

Repris från Enquists 77-årsdag. I stort håller jag med om mitt tre år yngre jags lista. Jag har inte läst Enquists senaste roman elker hans självbiografi som bägge kom efter den här listan.

Tidigare inlägg om P. O. Enquist på Butter tar ordet:

Glaskuporna av P. O. Enquist
Som del av min julkalender Svenska framtider från förr så skrev jag om denna sciencefiction-novell av Enquist.

Pastor Peter Husberg - tre författare för priset för en
I en text om sitt författarskap från 1966 så skriver Enquist om hur befriande han tyckte arbetet med Bröderna Casey var. "Det tog tre dagar att klippa och skriva samman 'Bröderna Casey'; efter det gick min roman lättare." (i antologin Tryckpunkter. 23 svenska författare i egen sak).

Protagoras sats
Samling med texter Enquist gjort i samarbete med Anders Ehnmark. Bland annat den ovan nämnda Mannen på trottoaren. 

Doktor Mabuses nya testament
Denna satiriska framtidsdeckare av Enquist och Ehnmark skrev jag om bakom en lucka i Svenska framtider från förr.

Sextiotalskritik
Om den klassiska kritikerantologin redigerad av Enquist.

2 kommentarer:

Spiring sa...

Jag har nog bara läst "Musikanternas uttåg". Har dock "Kapten Nemos bibliotek" hemma i hyllan, en julklapp från min pappa tidigt 90-tal... som jag möjligen började på nån gång, men i så fall inte kom så långt i. Kanske dags att försöka på nytt vid tillfälle.

Petter Malmberg sa...

Kapten Nemos bibliotek är mycket läsvärd. Och kan nog gungera bra som rnd första Enquist (ellet andra då).