måndag 22 juni 2015

Jean-Paul Sartres tio bästa böcker

I går skulle Jean-Paul Sartre ha fyllt 110 år. Försenad (som Sartres vän Pierre i Varat och intet) kommer här en lista med tio bra Sartre-böcker. (Jag har inte läst riktigt allt av Sartre, till exempel inte hans omfattande verk om Gustave Flaubert.)
Djävulen och Gud fader
Pjäs som utspelar sej under medeltiden. Sartre säjs ha menat att detta var hans bästa. En man som hittills gjort ont och levt för egen vinning beslutar sej en dag för att göra gott. Ett beslut som hade varit enklare att leva efter om han inte hade begått misstaget att vara med i en Sartre-pjäs. (Det är också i stort ett bra råd: Var inte en rollfigur i en Sartre-pjäs.)
Fem dramer
Innehåller pjäserna Flugorna, Inför lyckta dörrar (den med "helvetet det är De Andra"), Döda utan gravar, Den respektfulla skökan, De smutsiga händerna.
Det är nog fusk att ha med den här som en bok på listan. Men vem kommer att kunna döma mej?
Den här volymen innehåller i vilket fall fem mycket bra dramer.
Muren
Novellsamling med fem noveller. Ett snäpp bättre än Sartres romaner.
Orden
Självbiografin uppdelad i de två delarna "Läsa" och "Skriva". (Jag kan tycka att berättaren är lite för elak mot barnet Sartre. Lille Jean-Paul framstår som rätt osympatisk. Men det är en rolig och läsvärd bok.)
Rettergang
Eller L'Engrenage i original. Det är danska ovan. Ett aldrig filmat filmmanus om en diktators fall. Mindre känt verk men mycket bra.
Saint Genet
Den här över 600 sidor långa studien om Jean Genet började som ett förord till en utgåva av Genets romaner. Men den svällde ut. ("One should perhaps be grateful that Sartre stops after six hundred and twenty-five pages." - Susan Sontag) Mycket underhållande bok.
Till frågan om metoden
Ett första försök (den kom 1957) av Sartre att para sin existentialism med marxismen.
Tystnadens republik & Sartre om Sartre
Urval sammanställt av Jan Myrdal ur Situations. Under den titeln gav Sartre ut tio böcker med artiklar i olika ämnen. Litterära, politiska, självbiografiska. Förutom detta utmärkta urval finns på svenska Självporträtt, ett urval ur den sista delen som består av intervjuer då Sartre förlorat synen ( "Manssamhället är ett löjligt samhälle" säjer Sartre i ett samtal med Simone de Beauvoir), och Kolonialism och revolution.
Vad är litteratur?
Tre essäer om litteratur. Frågorna som tas upp här om huruvida litteraturen ska vara engagerad präglar fortfarande litteraturdebatten.
Varat och intet
Den stora och tjocka boken om existentialismen. Märk att boken med den svenska titeln Varat och intet är ett urval och ett urval som fokuserar på ett tema i verket (vilket märks i den norska titeln på samma urval Erfaringer med de Andre). Det är om man tar det i beaktande ett rätt bra urval. För de av oss som inte behärskar franska finns den på engelska. Jag har utgåvan vars omslag illustrerar detta inlägg.

Inga kommentarer: