tisdag 17 maj 2016

Tio bra böcker av Lars Gustafsson


I dag skulle författaren Lars Gustafsson ha fyllt 80 år. I stället så dog han i början av april i år.
För några år sedan så gjorde jag en lista med Gustafssons tio bästa böcker. Här är en utökad, något omgjord lista. Länkarna går till inlägg om böckerna som jag skrivit tidigare här på bloggen. Böckerna på listan är alfabetiskt ordnade efter titeln

Afrikanskt försök
Reseskildringarna hör till den midre kända delen av Gustafssons författarskap. Men han skrev en handfull reseböcker. Och resandet är ett tema i många av Gustafssons romaner och noveller.

Berättelser om lyckliga människor
Bland annat är det ett tema i flera av de här novellerna. Som till exempel min favorit "Morbror Sven och kulturrevolutionen".
Gavs ut i nyutgåva för några år sedan.

Den onödiga samtiden (tillsammans med Jan Myrdal)
En brevväxling mellan de två författarna. Den senaste utgåvan går fortfarande att köpa hos nätbokhandlarna.

Fantastiska berättelser
Den här kom ut i nyutgåva i dagarna. Den samlar de två novellsamlingarna Förberedelser till flykt och Det sällsamma djuret från norr. Tjugo år skiljer böckerna åt men de förenas i fantastiken.

Kommentarer
En samling kulturartiklar från tiden då Gusrafsson var redaktör för BLM.

Poeten Brumbergs sista dagar och död
Gustafssons debutroman från 1959. Mycket bra för att vara en debut (vilket kan bero på att det egentligen finns en tidigare bok men Gustafsson såg Poeten Brumbergs... som sin egentliga debut). Jag är framförallt förtjust i romanen-i-romanen om en furste.

Sprickorna i muren
Sprickorna i muren är en svit på fem romaner: Herr Gustafsson själv, Yllet, Familjefesten, Sigismund och En biodlares dödDet är kanske lite fusk att räkna dem som en bok även om de har getts ut i en volym. Böckerna är sinsemellan fristående. Men en Lars född 17 maj 1936 är med i alla böckerna. Och omkvädet "Vi börjar om igen. Vi ger oss inte."
Den här romansviten var det första jag lästa av Gustafsson. Och jag har börjat läsa om den.
Sigismund och En biodlares död har rätt nyligen kommit i nyutgåvor.

Stunder vid ett trädgårdsbord
Stycken om konst och litteratur. "I mitt författarskap är denna bok en ny volym i den linje som inleddes med 'Utopier' (1969)" står det i förordet till den här boken från 1984. Böckerna i denna linje bestående av essä- och artikelsamlingar hör till mina favoriter. Den här boken har alldeles nyss kommit ut som e-bok.

Ur bild i bild
En samlingsvolym med dikter från åren 1950-1980. Det finns en samlingsvolym till: den tunnare Där alfabetet har tvåhundra bokstäver.
Hade Gustafssons författarskap enbart bestått av hans dikter så hade han ändå varit en betydande författare.
Gustafssons poesi anknyter ofta till andra delar av hans verk. Så är Kärleksförklaring till en sefardisk dam en pendang till Herr Gustafsson själv eller vice versa. Och formuleringar i dikterna här ekar i romanerna och essäerna.

Variationer över ett tema av Silfverstolpe
"Hur sällsamt, då, att tro,/att tid kan delas in i timmar!/Hur ser svalans timmar ut?/Och sorkens, snokens, vråkens?/Vad skulle det betyda,/att säga 'Denna dag i Venus omloppsbana'?"
Kom ut 1996. För sent för att få plats i den andra diktsamlingsvolymen (det borde ges ut en tredje). En vacker och vemodig diktsamling om tidens gång.







Inga kommentarer: