tisdag 11 oktober 2016

Den hemliga trädgården av France Hodgson Burnett


"Mary hade föreställt sig att trädgården skulle vara alldeles olik alla andra trädgårdar som inte hade lämnats orörda så länge; och den var faktiskt olik allt annat hon hade sett i sitt liv."
övers. Cilla Johnson

Egentligen är det underligt att inte Den hemliga trädgården gått samma öde till möte som Frances Hodgson Burnetts andra hit Lille lorden och blivit bortglömd.
Men det är något med den här berättelsen från 1911 om en föräldralös flicka som blir vän med en sjuklig rörelsehindrad rik pojke och hittar en bortglömd trädgård som gjort att den överlevt. Trots att den så tydligt är av en annan tid.
Lite som trädgården i boken.

Jag gillade den starkt som liten. Och den har en av de bästa förstameningarna i en barnbok: "När Mary Lennox skickades till Misselthwaite Manor för att bo hos sin farbror, sade alla att man inte kunde föreställa sig en fulare flicka."

Boken har filmatiserats flera gånger. Den första filmatiseringen kom 1919. Alla kopior av den har försvunnit. Den äldsta bevarade filmatiseringen av Den hemliga trädgården är i svartvitt men scenerna i trädgården är i färg. Vilket låter snyggt.


2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

underbar bok, jag har en variant med fina topiary-teckningar: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/11/the-secret-garden.html

Petter Malmberg sa...

Fint. Den här utgåvan har illustrationer av Martin Lamm.