måndag 3 oktober 2016

Vilken vanvettig värld av Fredric Brown


"Han stod på Månen — och var omåttligt besviken. Det hade inte alls blivit den fängslande upplevelse han väntat. Den kalla luften rev i lungorna — gick han inte in i skeppet, skulle han snart förfrysa. Den tunna sommarkostymen var avsedd för New Yorks sommarklimat, och här var det många grader under noll."
övers. Börje Crona

En redaktör för en sf-tidskrift förflyttas till en värld som är som de billigaste av tidskriftens noveller. Jorden har koloniserat de närliggande planeterna, och befinner sej i ett krig med rymdvarelser.
Den tidskrift huvudpersonen är redaktör för — Äventyr i rymden — finns även i denna värld men är inte science fiction.

Fredric Browns roman Vilken vanvettig värld från 1949 parodierar den äventyrsinriktade delen av sf-genren med hjältar, monster och lättklädda rymdflickor. En viss antydan till kritik av genrens proimperialistiska tendenser finns men annars är det en rätt lättsam historia.

Vi får till slut en förklaring till hur vår hjälte hamnade i den här världen och varför den ser ut som den gör. Den förklaringen gör att romanen fungerar både som parodi på science fiction och som riktig science fiction.


2 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Kul bok. Läste den säkert tre gånger som larv.

Petter Malmberg sa...

Det är en underhållande bok.